Grigorescu-mű a Quadro Galéria karácsonyi aukciójának „sztárja”

120 színvonalas romániai műalkotást kínál eladásra a kolozsvári Quadro Galéria 23. Karácsonyi Aukciója. A válogatásban több muzeális értékű alkotás is szerepel, közölte a galéria.

Az aukciós válogatásból a galéria székhelyén, a Samuil Micu utca 7. szám alatt kiállítás nyílt, amely díjmentesen megtekinthető december 10-éig, hétfőtől vasárnapig, 10:00–18:00 óra között.A művészetkedvelő és gyűjtő közönségnek dedikált aukció tételeire kizárólag online lehet licitálni december 8 – 10. között a galéria honlapján.

A 23. Quadro Aukció anyagában egyaránt megtalálhatóak a diaszpóra művészeinek, a román avantgárd és a háború utáni művészet, valamint a nagybányai iskola jeles képviselőinek alkotásai, ugyanakkor egy egyedülálló kerámiaegyüttes is. A válogatást a nagyszámú bemutatott művész alkotásainak műfaji és stílusbeli változatossága jellemzi.

A nagybányai festőiskolát, az első hazai plein-air művésztelepet, mely a modern művészeti alkotás emblémája, az aukción Maticska Jenő, Perlrott Csaba Vilmos, Szopos Sándor, Nagy Oszkár, Vida Géza és mások munkái képviselik. A válogatásban szerepel három ritka Nagy István pasztell is.

A modern kolozsvári művészet népszerűsítését folytatva, az aukción a város olyan ismert művészei szerepelnek, mint Teodor Harșia, Petru Feier, Miklóssy Gábor, de további értékes művészeket is a gyűjtők figyelmébe ajánl a galéria, például Vasile Pop-Silaghi, Balázs Péter, Gheorghe Codrea műveit.

A román diaszpóra különböző generációihoz tartozó művészek, a dadaista Marcel Iancutól kezdve a szürrealizmus képviselőin, Jules Perahimon, Jean Davidon keresztül a neoavantgárd művészekig, mint Daniel Spoerri és Paul Neagu, valamint a jelentős számú kortárs művészig, változatos, értékes alkotásokkal vannak jelen az aukción. Az aukció rendkívüli szegmensét olyan könyv-tárgyak alkotják, melyek a művészek különböző műfajokat és kifejezési formákat egybeolvasztó gyakorlatának eredményei.

Az aukció főműve Nicolae Grigorescu Petúniák című festménye, amelynek becsértéke 30 000 - 50 000 euró. A műalkotás egy jelentős kolozsvári gyűjteményből származik, és klasszikus példája az őszinte megilletődés által ihletett művészetnek, illetve Grigorescu természeti szépség iránti szenvedélyének.

„Az aukció célját a galéria azon erőfeszítése fémjelzi, mely a romániai művészet népszerűsítésére és a művészeti piac gazdagítására irányul. Jelen válogatásban igyekeztünk kevésbé ismert művészeket is népszerűsíteni, valamint felszínre hozni a nagyközönség számára elérhetetlen – magángyűjteményben lévő vagy eltűntnek hitt – alkotásokat” – hangsúlyozta a galéria igazgatója, Székely Sebestyén György.

Az aukción 90 és 23 000 euró közötti értékben kerülnek kikiáltásra tételek, az összes alkotás kikiáltási árának összege pedig meghaladja a 120 000 eurót. A Quadro Galéria korlátlanul kezeskedik az alkotások hitelességéről. További részletek a galéria honlapján és Facebook-oldalán olvashatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?