Pénteken kezdődik az Országos Színházi Fesztivál Bukarestben

Öt erdélyi magyar színház is részt vesz a román Országos Színházi Fesztiválon, amelyen 53 előadást mutatnak be összesen 91 alkalommal.

Az október 20. és 30. között Bukarestben zajló seregszemlén negyven romániai színház vesz részt, amelyek 16 helyszínen mutatják be előadásaikat. Ezeknek jelentős része a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban lesz, amelynek hat terme van a 2015-ben befejezett felújítást követően.

A programban három külföldi előadás szerepel, a moszkvai Nemzetek Színháza Robert Lepage rendezésében a Hamlet/Collage című előadást viszi színre. Bukarestbe érkezik a világhírű francia kortárstánc társulat, a Ballet Preljocaj, amely a Rómeo és Júlia című produkciót mutatja be Angelin Preljocaj koreográfiájában. A seregszemlét Vincent Huguet rendező és Chris Gandois koregográfus együttműködéséből született Élj csak bármi legyen (Barbara) című produkció zárja.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással lesz jelen, a közönség az Andrij Zsoldak rendezte Rosmersholm, valamint a Jurij Kordonszkij által színpadra állított A mélyben című előadásokat láthatja.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház sorozatban a hetedik éve meghívottja a fesztiválnak. Az idén is jelen lesz a teátrumnak mind a magyar, mind a román tagozata, így a Tompa Miklós Társulat a Radu Afrim szövegkönyve alapján és rendezésében színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadást játssza, míg a Liviu Rebreanu Társulatnak a Bulgakov 17 című produkcióját válogatták be a szervezők. A Mihail Bulgakovnak A mester és Margarita című műve nyomán készült előadás rendezője Bocsárdi László.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Harold Pinter Évforduló című művét mutatja be Alexandru Dabija rendezésében. A temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház a Moliére nyomán készült A Versailles-i rögtönzés avagy a majmos ház című produkciót viszi színre, amelynek rendezője Sardar Tagirovsky.

Az idén első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabját mutatja be Forgách András fordításában és Theodor Cristian Popescu rendezésében.

A fesztiválon a legtöbb előadással a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vesz részt, ezek közül az egyik Dragomán Györgynek a Máglya című regénye alapján készült produkció Armin Petras rendezésében.

A seregszemle válogatója Marina Constantinescu színikritikus, az idei program középpontjába Victor Rebengiuc román színművész életművét és munkásságát állították.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?