Négyezer kilométer vár a temesvári színház társulatára

Négyezer kilométer és számos szakmai megmérettetés vár a temesvári magyar színház társulatára októberben: öt előadással nyolc hazai és nemzetközi színházi fesztiválon szerepel a következő hetekben.

A színház közleménye szerint elsőként a nonverbális, klasszikus zenei alapokra helyezett bábelőadás, a Piroska kel útra, a nagyváradi FuxFeszt-re, ahol pénteken, a Szigligeti Stúdióban kerül bemutatásra.Októberben a Shakespeare Sonnet 66 is folytatja fesztiválkörútját. Az idei INFANT fődíjas előadása ezúttal Kragujevac-ba kapott meghívást, ahol a JoakimInterFest keretén belül kerül bemutatásra Kokan Mladenović Shakespeare-víziója.  A JoakimInterFest nemzetközi színházi fesztivált 2006 óta minden év októberében rendezik meg, olyan előadások részvételével, amelyek mindegyike az innováció, a kísérletezés és az újfajta színházi formanyelvek felkutatásának irányába mutatnak.

A frissen „népellenségnek” kikiáltott Schilling Árpád legújabb nemzetközi előadása, a temesvári, aradi és zombori színészek részvételével készült EXIT is folytatja világjárását, ezúttal a fővárost, Bukarestet véve célba. A Bukaresti Nemzetközi Színházi Fórum keretén belül október 13-án, pénteken lép színpadra az EXIT csapata.

Mi lehetne jobb a hideg őszi estékre, mint egy bögre meleg kávé? Vagy egy előadás a világ összes kávéjáról? Hosszabb szünet után ismét színpadra kerül a temesvári magyar és német színház közös előadása a Moliendo Café, amely egyszerre kávétörténeti utazás és őszinte, ámbár jó kedélyű tisztelgés a kávé esszenciája, kultúrája és filozófiája előtt. A hónap folyamán az előadás két alkalommal, két különböző fesztiválon is színpadra kerül. Először, október 11-én a temesvári Eurothalia Fesztiválon majd alig egy héttel később a gyergyószentmiklósi Nemzetségi Színházi Kollokviumon.

Október folyamán még egy bukaresti út vár a temesvári színház csapatára, meghívást kaptak ugyanis az ország legrangosabb, évente megrendezésre kerülő versenyfesztiváljára. Az elmúlt évad során bemutatott A Versailles-i rögtönzés, avagy a majmosház című nagyszabású produkció a francia vígjáték-irodalom atyjának, Moliére-nek életére és munkásságára koncentrál. Az Országos Színházi Fesztivál keretén belül a temesvári színház előadása két alkalommal, október 23-án és 24-én kerül bemutatásra, mindkét esetben este 6 órától.A kiszállások és fesztiválszereplések októberi sorát a határ menti Versec településen zárja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, ahol a „Színházi Ősz” elnevezésű klasszikus színházi fesztiválon, október 27-én játsszák a Shakespeare 66 szonettje nyomán született előadásukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?