Ezeket az eseményeket nem hagynánk ki a 2. Temesvári Magyar Napokon

A hétvégén szervezik a Temesvári Magyar Napok második kiadását, amely széles célközönséget megszólító két és fél napos eseménysorozatnak ígérkezik. Kiindulópontként szubjektív programajánlót állítottunk össze a legizgalmasabbnak tűnő előadásokból, koncertekből, beszélgetésekből, kiállításokból, a teljes programot itt találják.

1. Swingoperett – Budapesti Operettszínház

Mindig változó előadóművészekkel viszi színpadra a Budapesti Operettszínház többek közt Ábrahám Pál és Kálmán Imre swingre hangolt dalait, Temesváron Peller Annát, Lévai Enikőt, Homonnay Zsoltot és Laki Pétert hallhatjuk és láthatjuk pénteken 19 órakor az Opera téri nagyszínpadon. A zenei keretet Bársony Bálint és Zenekara biztosítja.

2. Hátrahagyottak emlékezete

A Kolozsvári Magyar Napokon is bemutatott kiállítás újszerű témát dolgoz fel: az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek, nőknek, gyermekeknek állít emléket, akikről ritkábban esik szó. Életútjaikról Hernádi Zsolt történész írt. A kiállítást Molnár-Bánffy Kata és Szebeni Zsuzsanna (Carola Egyesület) nyitja meg pénteken 16.30 órakor, de a tárlat vasárnapig lesz látogatható.

3. Pirosruhások a téren – Élőkép SzínházFotó: Révész Róbert

Az interaktív látványszínház szombaton 14 és 16 óra között zajlik a Opera téren, amelyben a pirosruhás szereplők különböző képzőművészeti kompozíciókba szerveződnek, egyedi koreográfiájukba pedig bevonják a járókelőket is. 

4. Nőileg közönségtalálkozó és Mutass jó példát! programbemutató

Erdély egyetlen női magazinja Temesvárra is ellátogat, és bemutatja programját, amelynek keretében olyan hétköznapi személyeket keresnek, akikre környezetük példaképekként tenkintenek. Erről Ménessy Kinga Kittyvel, a magazin szerkesztőjével korábban itt beszélgettünk részletesen. A találkozót szombaton 17 órakor szervezik a Mărășești utcai Civil sátorban.

5. Beszélgetés Nyilasi Tiborral

Szombaton 18 órakor a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében Nyilasi Tibor magyar válogatott labdarúgó, kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok életútjáról hallhatunk érdekességeket.

6. Molnár Krisztina: A házicsoki színei

A marosvásárhelyi képzőművész gyermekkora emlékeiről, a nyolcvanas évek Romániájáról ír kötetében, a történeteket saját illusztrációk kísérik. A könyvbemutatót szombaton 11.30 órakor a színház előcsarnokában tartják meg.

7. Kézműves csokoládékóstoló

A gyergyócsomafalvi Berri Kézművés Csokoládé gyönyörű csomagolásban árulja saját készítésű édességeit, korábban a Maszolnak is beszámoltak a csokikészítés titkairól. Kóstolni vasárnap 15 órától lehet a színház stúdiótermében a 15 lejes részvételi díj befizetésével. Regisztrálni is szükséges a varbastyatm@gmail.com címen, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

8. Pátkai Rozina és zenekara koncert

Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar dzsesszénekesnő Budapesten született, pályáját klasszikus zenével kezdte. A főként bossa novát játszó quintet zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, az ének és trombita magával ragadó összjátéka, illetve a sajátos felfogású dalok teszik különlegessé. Temesváron vasárnap 18 órakor lép fel a zenekar a nagyszínpadon.

9. Zorán koncertFotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Ehhez nem nagyon van, amit hozzátenni, bizonyára nem véletlenül esett rá a választás, amikor a szervezők a zárókoncerten gondolkodtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?