Bartók-mese és Enyedi Ildikó film is lesz a bukaresti Balassi Intézet évadzáróján

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet pénteken Balassi By Night néven évadzáró programsorozattal várja a magyar kultúra iránt érdeklődőket: könyvbemutató, gyerekelőadás, kiállítás, koncert, filmvetítés, gasztronómia lesz terítéken, közölték a szervezők.

A Bartók-év záróakkordjaként ezen a délutánon mutatják be Garajszki Margit: Bartók és a fából faragott királyfi mesekönyv román fordítását, mely a bukaresti GrafoArt Kiadónál jelent meg Bara Hajnal fordításában. A mesekönyv alapján készült zenés előadáson a szerző, Garajszki Margit adja elő a történetet, Borzási Dávid fuvolaművész kíséretében. A magyar nyelvű előadást Fazakas Ernő színész szinkrontolmácsolásában élvezhetik a román anyanyelvű gyerekek is.

A bukaresti Balassi Intézetnek évek óta sikeresen együttműködik a Bukaresti Képzőművészeti Egyetemmel (UNARTE), melynek következő állomása Forray László szobrászművész, az UNARTE végzős diákjának Organic / Inorganic című kiállítása. Az este 7 órakor az Intézet kiállítótermei-ben nyíló hét fa-, illetve fémalkotásból álló kiállítás kurátora Simona Abagiu.

Egy másik intézményi együttműködés eredményeként jön létre a Bukaresti Nemzeti Zenemű-vészeti Egyetem (UNMB) diákjaiból álló GAME ütőhangszer-együttes koncertje az Intézet udvarán felállított színpadon. Az Alexandru Matei, egyetemi tanár által vezetett együttes többek kö-zött David Friedman, Emanuel Sejourn és Mark Glentworth marimbára és vibrafonra írt szólódarabjait, illetve kamarazenei opusait adja elő.

Az est zenei programját a Soul Serenade együttes koncertje egészíti ki. Az együttes repertoárján szereplő „old time blues & jazz" Chicago utcáinak és a poros amerikai utak hangulatát idézi. 2013 márciusában az együttes II. díjat nyert a Toulouse-i Európai Blues Fesztiválon (European Blues Challenge), majd novemberben fellépett a neves Blues Sur Seine fesztiválon Franciaországban. Nyi-tózenekara volt a Grammy Díjas Rhiannon Giddens & Layla Mccalla-nak.

Az utóbbi években a magyar filmművészeti alkotások sorra nyerik a nagy nemzetközi filmfesztivá-lokat. Ennek hatása a mozi-forgalmazásban is érzékelhető, hiszen évről évre egyre több magyar film kerül a romániai mozik programjába. A Berlinale Aranymedve-győztes, illetve a napokban a Sydney Film Fesztivál fődíját elnyerő filmet Bukarestben első alkalommal a Balassi Intézetben lát-hatja a nagyérdemű. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását a Bad Unicorn filmfor-galmazóval együttműködésben mutatják be.

Az est során magyar gasztronómiai sarok is működni fog, ahol kürtöskalácsot, székely hot dogot, fröccsöt fogyaszthat a közönség. Az eseménysorozat pénteken este hat órától kezdődik és éjfélig tart, a bukaresti Balassi Intézetben (Gina Patrichi u. 8.). A belépés ingyenes, azonban a korlátozott helyek száma miatt a filmvetítésre előzetes regisztráció szükséges, a bumkk@bumkk.ro címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?