Ingyenesen nézhető a legfrissebb francia filmtermés az interneten

Február 13-ig tart még a MyFrenchFilmFestival nevű online filmfesztivál. Az egy hónapig tartó internetes filmszemlét hetedik alkalommal szervezik meg, 2016-ban 6.5 millió néző volt rá kíváncsi.

Az idei kiadás azért különösen érdekes a romániai nézők számára, mert a szervezők minden évben csak néhány országban teszik ingyenesen elérhetővé a nagyjátékfilmeket, 2017-ben pedig Románia is köztük van, Dél-Amerika országai, India, Lengyelország, Oroszország, Afrika országai mellett.

2017-ben a filmes alkotók zsűrijének elnöke a jelentős argentin rendező Pablo Trapero, aki korábban volt már a Cannes-i filmfesztivál Un certain regard kategóriájának zsűrielnöke is. A filmes alkotók mellett nemzetközi újságírók, illetve a nézőközönség is díjat ad. A nyertes filmeket a legnagyobb francia légitársaság gépein júliustól kezdődően hat hónapig vetítik majd.Tíz friss francia egészestés játékfilm és tíz rövidfilm vesz részt a versenyben, közöttük két belga lakotás is, ezekre online is lehet szavazni. Versenyen kívül egy filmtörténeti klasszikust, két kanadai-francia filmet és két francia nyelvű svájci filmet is bemutatnak. A francia klasszikus az 1964-es 4XD, Philippe Labro filmje, amely kimondottan azért készült, hogy négy akkor fiatal, tehetséges francia színésznő, Mireille Darc, Marie Dubois, Catherine Deneuve és Françoise Dorléac, világszerte ismertté váljon. Françoise Dorléac halálának 50. évfordulójáról megemlékezve egy eddig soha nem vetített részletet is bemutatnak a filmből, amelyben ő szerepel.

A 29 alkotást tartalmazó válogatás több alkategóriára oszlik, ezek a következőek: Coming of Age (felnőtté válásról szóló filmek), We Are Family (a család dinamikájáról), Love & Friendship (az érzelmekről, amelyek összetartják vagy szétrobbantják a közösségeket), Psycho (gyötrődő lelkekről), A Woman’s Life (a titokzatos francia nőkről), illetve ebben az évben először van egy felnőtteknek szóló, „démoni” filmeket tartalmazó kategória is, a Midnight Screenings. A filmek megtekintése ingyenes, de bejelentkezés szükséges hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?