Slam poetryvel a doni elesettekért

Kedd este, rendhagyó módon, nem csak a római katolikus temetőben felállított emlékműnél emlékeztek a Don-kanyari offenzíva áldozataira Marosvásárhelyen, hanem a vármúzeumban, ahol a Slam Poetry Marosvásárhely csoport tagjai olvasták fel verseiket, idézve a harctéren elesett katonák világát, mindazokat az érzelmeket, amelyeket átéltek a mínusz 20 fokos fagyban, távol az otthontól, a családtól.

A fiatalokat próbálta megszólítani ezzel az új kezdeményezéssel az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport. Megpróbálták felidézni a harctéren szenvedő, kilátástalan helyzetbe taszított emberek lelkivilágát, akik visszavágyódtak a szülőföldre, miközben tudták, nincs esélyük a hazajutásra, hiányzott a család, a kedves, a feleség, a gyermek, próbálták felidézni azt a meghitt, családias hangulatot, amelyet kénytelenek voltak otthagyni.A magyar hadsereg ugyanis a védelemre rendezkedett be és nem arra, hogy száz kiloméreket gyalogoljon megfelelő fegyver, öltözék, élelem, jármű nélkül a legkegyetlenebb télvíz idején – ismertette a történteket Benkő József doktorandusz. A fiatal történész arról beszélt, hogy a Don-kanyarba kiküldött magyar honvédeknek esélyük sem volt a túlélésre, a kilátástalan helyzetből nem tudtak, nem hagyták őket kivergődni.

Említést tett az előadó a németek csúcstechnológiájáról, az oroszok felszereltségéről is, a helytelen haditaktikákról, illetve arról, hogy az a kevés túlélő, aki hazakerült, sem találta a helyét, többen is közülük azzal szembesültek, hogy miattuk vesztették el a háborút.Első alkalommal 2003-ban szerveztek megemlékezést Marosvásárhelyen az EMKE kezdeményzésére, illetve akkor született a doni emlékmű felállításának ötlete is. Azóta rendszeresen megemlékeznek a Don-kanyarban történetről, de szerveztek emléktúrát, konferenciát is – foglalta össze Ábrám Zoltán, az EMKE Maros megyei alelnöke.

A kedd esti eseményen jelen volt és ünnepi beszédet mondott Csige Zoltán Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulja is. A megemlékezés végén a közönség a római katolikus temetőben gyertyát gyújtott Bocskai Vince által készített emlékmű előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?