Fidel Castro a Nobel-díjas Marquez kéziratát szerkesztette

A nemrég elhunyt Fidel Castro a hetvenes évek óta jó barátságban volt a Nobel-díjas Gabriel García Márquezzel. A kolumbiai író rendszeresen elküldte neki a kéziratait, írja a Könyves Blog.

Stéphanie Panichelli-Batalla, az Aston Egyetem tanára szerint Castro elkötelezett olvasó volt, a kolumbiai íróval is hosszas beszélgetéseket folytatott az irodalomról, és állítólag García Márquez pedig csak azt követően küldte el a kiadójának egy-egy kéziratát, hogy Castro átolvasta őket.Castro inkább tényszerű vagy nyelvtani problémákat azonosított be, és nem próbálta meg ideológiailag befolyásolni az írót. Az Egy hajótörött története című művénél például arra hívta fel az író figyelmét, hogy rosszul számította ki a hajó sebességét. Az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című könyvnél az egyik vadászpuska leírásánál talált hibát. 

Bár a kolumbiai író szívesen fogadta Castro szerkesztői megjegyzéseit, egyelőre nincs információ arról, hogy ez kölcsönös lett volna. García Márquez egy 1978-as interjúban azt mondta, szemtől szemben kritizálja a kubai elnököt, ám a nyilvánosság előtt ezt soha nem tenné.

A Quartz internetes magazin nemrég részletes írást közölt arról, hogy a kubai diktátor befolyása jelentős volt a dél-amerikai irodalomra, a García Márquez, a mexikói Carlos Fuentes, a perui Mario Vargas Llosa és mások nevével fémjelzett irodalmi „boom”, az, hogy ezek az írók világhírre tettek szert, szorosan kapcsolódik a nevéhez.

Fidel Castro hatalomra kerülése és egyre kegyetlenebb diktatúrája miatt törés keletkezett a dél-amerikai írók és költők körében, voltak, akik elítélték, mások kitartottak mellette. Ez utóbbiak közé tartozott García Márquez is, aki csak az 1970-es években került közel Castróhoz és közeli kapcsolatuk a diktátor élete végéig fennmaradt.

A kolumbiai író egyfajta diplomataként is közvetített Castro és Bill Clinton között, amikor ez utóbbi az Egyesült Államok elnöke volt. Marquez a kolumbiai El Tiempo lapnak azt nyilatkozta, hogy befolyását arra használta fel, hogy segítsen kijutni a Castro-rezsim által üldözött íróknak kijutni Kubából.

Kapcsolódók

Kimaradt?