Obama nem megy el Castro temetésére

Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök nem lesz jelen Havannában Fidel Castro temetésén.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest jelentette be helyi idő szerint hétfő este, hogy sem az elnök, sem az alelnök nem utazik Kubába, Fidel Castro temetésére. Earnest szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte ezt. Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy vajon a kormányzat más tisztségviselője, például John Kerry külügyminiszter jelen lesz-e a búcsúztatáson, akkor a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Viszont hozzátette: „nem szeretném, ha ebből azt a következtetést vonnák le, hogy John Kerry fontolóra vette a részvételt”.

Leszögezte azt is: amint további információk lesznek arról, hogy képviseli-e valaki az amerikai kormányzatot, azonnal nyilvánosságra hozzák őket.

A sajtótájékoztatón Ernest ugyanakkor erőteljesen védelmébe vette a kormányzat Kubával kapcsolatos úgynevezett nyitási politikáját. Hangsúlyozta, hogy a közeledés Kubához mind az amerikai, mind a kubai népnek egyaránt „hasznára vált”.

Obama elnök Fidel Castro halála után kiadott közleményében azt hangsúlyozta: majd a történelem ítéli meg az elhunyt politikus munkásságát.

A közlemény republikánus politikusok heves bírálatának kereszttüzébe került. Ileana Ros-Lehtinen, floridai republikánus képviselő, aki maga is Havannában született és gyermekkorában emigrált az Egyesült Államokba, közleményben ítélte el Obamát és a világ más vezető politikusait is, amiért a haláleset után nem Fidel Castrót elítélő nyilatkozatot tettek közzé.

Amerikai sajtóhírek szerint Caroline Kennedy, a néhai Kennedy elnök lánya, aki jelenleg az Egyesült Államok Japánban akkreditált nagykövete, várhatóan részt vesz Castro temetésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?