Megosztott a világ Castro halálát illetően

Venezuela és Mexikó elnöke is megszólalt Fidel Castro halálát követően, Gorbacsov is méltatta a volt kubai forradalmárt. Egy emigrációban működő ellenzéki szervezet szerint ez még nem hoz változást Kuba számára.

Nicolás Maduro venezuelai és Enrique Pena Nieto mexikói elnök is méltatta a péntek este elhunyt kubai elnök, Fidel Castro érdemeit, és szolidaritását fejezte ki a kubai néppel a politikus halála miatt.

Nicolás Maduro Twitter-üzenetében közölte, felhívta telefonon Raúl Castrót, hogy bátyja halála miatt tolmácsolja szolidaritását és szeretetét a kubai népnek. "Hatvan évvel azután, hogy a Granma jacht kihajózott Mexikóból, Fidel Castro belép azon halhatatlanok táborába, akik egy életen át harcoltak" - írta Maduro, aki emlékeztetett arra, hogy Kuba országa legfontosabb térségbeli gazdasági partnerei és politikai szövetségesei közé tartozik.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Twitter-üzenetében Mexikó barátjának és a múlt század egyik jelképének nevezte Fidel Castrót. "Fidel Castro Mexikó barátja volt, ihletője a kétoldalú kapcsolatoknak, amelyek a kölcsönös tiszteleten, a párbeszéden és a szolidaritáson alapultak. Gyászolok Fidel Castro, a kubai forradalom vezére és a 20. század jelentős alakjának halála miatt" - írta Nieto.

Mihail Szergejevics Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke szombaton úgy nyilatkozott, Fidel Castro kitartott és megerősítette országát a legerősebb amerikai blokád idején, amikor hatalmas nyomás helyezkedett rá, a független fejlődés útjára vezette Kubát.

Ez még nem hozza el a szabadságot

Szomorúnak nevezte az amerikai emigrációban működő egyik kubai ellenzéki szervezet vezetője, hogy a "zsarnok Fidel Castro" halála nem hozza el a szabadságot a kubai nép számára. "Ez a szívemben lévő legnagyobb fájdalom" - írta az EFE spanyol hírügynökséghez eljuttatott közleményében Ramón Saúl Sánchez, a kubai menekülteket segítő Demokrácia Mozgalom (Movimiento Democracia) vezetője.

Úgy fogalmazott, szerette volna kijelenteni, hogy a "zsarnok halála a nép szabadsága", de ebben az esetben Kubára ez nem igaz. Castróék ugyanis bebiztosították hatalmon maradásukat - utalt arra, hogy az ország éléről csaknem fél évszázad után, 2008-ban távozó Fidel Castrót öccse, Raúl követte a hatalomban.

Némileg derűlátóbb véleményt fogalmaztak meg az Egyesült Államok képviselőházának floridai kubai-amerikai tagjai Fidel Castro halálhíre hallatán. "Évtizedeken át tartó elnyomás után a zsarnok halott, és végre új fejezet kezdődhet Kuba és az ország népe számára, és eljöhet a szabadság és a demokrácia kora" - írta közleményében Ileana Ros-Lehtinen republikánus politikus.

 Az Egyesült Államokba menekült kubaiak többsége örömmel fogadta a politikus halálhírét, Miamiban sokan vonultak az utcára, kubai zászlókat lengettek, örömmámorban úszva táncoltak, fazekakkal és serpenyőkkel doboltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?