Csíkszeredai rendezőt ismertek el az Astra Filmfesztiválon

Vasárnap zárult Nagyszebenben a 23. Astra Nemzetközi Antropológiai- és Dokumentumfesztivál, Püsök Botond Angéla című dokumentumfilmjéért a legjobb romániai rendezőnek járó díjat vehette át.

A zsűri indoklása szerint a rendező és a film főszereplője közötti közeli kapcsolat lehetővé teszi, hogy betekintsünk egy fiatal roma lány életébe, aki igyekszik úgy megfelelni saját közössége elvárásainak, hogy közben önmaga maradhasson. A romákról szóló dokumentumfilmekben gyakran előforduló manipulatív rendezői hozzáállást Püsök Botond sikeresen elkerülte, áll a filmfesztivál közleményében.

A fesztivál négy versenyszekciójában összesen 40 film versenyzett, az alkotásokat 12 tagú nemzetközi zsűri bírálta el.

Püsök Botond a Sapientia - EMTE Fotó, film, média szakán végzett, jelenleg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendezői mesterképzését végzi. Angéla című dokumentumfilmje a 2016-os bukaresti Docuart Festen is megkapta a legjobb rendezés díját, Kendeffy című ismeretterjesztő rövidfilmje pedig a 16. Filmtettfeszt Filmgalopp versenyének közönségdíjasa lett. 

​A legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat Peter Biella Changa Revisited című filmje kapta velős egyszerűségéért, az elegáns vágásért, és azért, hogy a nagyvilág egy bizonyos sarkán keresztül az egyetemest mutatta be.

Közép- és Kelet-Európa legjobb dokumentumfilmje Salome Jashi The Dazzling Light of Sunset című filmje lett, eredeti filmes esztétikájáért és figyelemre méltó képkompozíciójáért. Ugyanebben a kategóriában a zsűri különdíját Marko Grba Singh Abdul & Hamza című alkotása érdemelte ki, amely a kortárs világ egyik legforróbb témáját, a migrációt tárgyalja valóság és fikció innovatív keverékében.

Monica Lăzurean-Gorgan Doar o răsuflare című filmje kapta a legjobb romániai dokumentumfilm díját. A rendező hét éven keresztül követte egy kiskapusi család életét.

A legjobb diákfilm díját (Best DocSchool Award) Miki Polonski 1 Building and 40 People Dancing című filmje kapta a tér és annak lakói közötti kapcsolat érett és felelős megközelítéséért. Aktuális, globális jelentőségű téma közösségi szintű, elmés megközelítéséért Meggyes Krisztina Azok című filmje kapta a legeredetibb diákfilmnek járó elismerést.

A romániai manele-énekesek világát bemutató, The New Gypsy Kings című filmjéért Liviu Tipuriță különdíjat kapott az Astra Filmfesztiválon, Cristi Puiu pedig kiválósági díjat vehetett át a nemzetközi filmművészetet gazdagító munkásságárt. Cristi Puiu régi barátja az Astra Filmfesztiválnak és a dokumentumfilmnek általában, szerinte csak egyféle filmművészet létezik, a játékfilm és a dokumentumfilm pusztán adminisztratív címkék. Sieranevada című filmjét Románia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra jelölte, ez az alkotás nyitotta az idei Astra Filmfesztivált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?