Migráció és radikális iszlám a szebeni Astra filmfesztivál témái között

A legfontosabb migráció és radikális iszlám témában készült friss dokumentumfilmeket is látni lehet majd a szebeni Astra filmfesztiválon. Magyar is van közöttük.

A migráció és a radikális iszlám két külön tematikus szekció fókuszpontját képezi. Vetítik például Gianfranco Rosi Fuocoammare című alkotását, ami dokumentumfilm létére elnyerte a Berlinálé Aranymedvéjét 2016-ban és Olaszország a legjobb idegen nyelvű Oscar díjára nevezte. A film az olasz Lampedusa szigetére menekült afrikaiakról szól.Sami Mustafa Trapped by Law című filmje a nyugateurópai országokból kitoloncolt romák problémáját taglalja egy testvérpár történetén keresztül, akik Németországból, ahol születtek, Koszovóba kerülnek, ahonnan szüleik már 30 éve kivándoroltak. Meggyes Krisztina Azok című filmje egy magyarországi menekülttábor építését és a helyiek reakcióját dokumentálja. Marko Grba Singh Abdul & Hamza című filmje a szomáliai menekültek soha véget nem érő európai vándorútját tematizálja. Liis Lepik In Between című filmjének főszereplője pedig egy észtországi muzulmán lány, aki egy jordániai menekülttáborba megy önkéntesnek.

Alternatívát ígérnek a fesztivál szervezői a tévéhíradók képanyagára a radikális iszlámról szóló szekcióban. Az ide beváolgatott filmek árnyalják a képet, illetve olyan helyi szempontból mutatják meg a radikális iszlám követőinek közösségét, amelyhez európaiként máshol nem lenne hozzáférésünk.Az Among The Believers, Hemal Trivedi és Mohammed Ali Naqvi rendezésében annak járt utána, hogy hogyan válik sok ezer pakisztáni gyermek a dzsihád harcosává? Jasna Krajinovic a The Empty Room című filmjében olyan belga családokat keresett meg, amelyek elvesztették a gyereküket, akik a dzsihád szolgálatába állva haltak meg Szíriában. Rokhsareh Ghaem Maghami Sonita című alkotása pedig egy 18 éves afgán menekült lány története, aki az előre elrendezett házasságok szigorú hagyománya ellen harcol és így válik amerikai egyetemistává és feltörekvő rapperré.

A 23. Astra Nemzetközi Antropológiai- és Dokumentumfilmfesztivált október 17. és 23. között szervezik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?