Marosvásárhelyi előadásnak ítélte a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb előadás díját

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkcióját ítélte a 2015-2016-os évad legjobbjának a Színházi Kritikusok Céhe. Az évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat szerdán, a Magyar Dráma Napján adták át a Budapest Bábszínházban lezajlott gálaesten.

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább kilencven premier megtekintése után voksolhattak, tizenöt kategóriában értékelve a színpadi alkotók munkáját.

A legjobb előadás díját a Marosvásárhelyi Nemzeti színház Tompa Miklós Társulatának előadása, Bartis Attila A nyugalom című, Radu Afrim által rendezett színműve kapta.

A legjobb díszlet kategóriában Adrian Damiant díjazták, szintén A nyugalom című előadásért. A díjat Keresztes Attila művészeti igazgató, a Tompa Miklós Társulat vezetője vette át.A legjobb díszlet kategóriában két alkotót díjaztak: Adrian Damian mellett Ágh Márton, a Proton Színház Látszatélet című produkciójának díszlettervezője is elismerést kapott.

A nyugalom című előadás legközelebb a szeptember 28-án, szerdán este hét órától lesz látható Temesváron, a Mihai Eminescu Nemzeti színházban a FEST-FDR 2016 (Európai Előadóművészeti Fesztivál - Román Dráma Fesztiválja) keretében. A marosvásárhelyi közönség október 23-án, vasárnap este hét órától tekintheti meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Erdélyi művész kapta a legjobb jelmez díját: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgárának tervezője, Bajkó Blanka Alíz.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díját Pintér Béla A bajnok című műve nyerte el, amelyet a Katona József Színház mutatott be. A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színház Galilei élete című produkciójáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is ebben az előadásban nyújtott alakításáért vehette át Trill Zsolt.

A legjobb női főszereplő díját Tenki Réka kapta az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció Egyasszony című előadásában mutatott játékáért. A Kohlhaas című produkció, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Szkéné Színház és a szegedi MASZK Egyesület előadása, Hegymegi Máté rendezése a legjobb független színházi előadásnak járó elismerést nyerte el.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját Az időnk rövid története című, Hoffer Károly rendezte produkció, az ESZME és a győri Vaskakas Bábszínház előadása kapta.

A legjobb női mellékszereplő díját Csombor Teréz vette át a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című, szintén Zsótér Sándor rendezte előadásában játszott szerepéért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Tasnádi Bence kapta a Katona József Színház Az Olaszliszkai című produkciójában nyújtott alakításáért.

A legjobb színházi zene díját Kákonyi Árpád kapta az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című előadásáért. A Ma este megbukunk, a Centrál Színház Mark Bell rendezte produkciója a legjobb kommersz előadás díját nyerte el.

A legígéretesebb pályakezdő díját Kovács D. Dániel kapta. A Különdíjat a Tünet Együttesnek ítélték oda a Szabó Réka rendezte, Sóvirág című előadásért.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok 6. alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Székely Gábor rendező kapta. Székely Gábor a díjat átvéve emlékeztetett arra, hogy pár héttel ezelőtt „az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk? Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet" - mondta, közös kiállásra buzdítva a kritikusokat.

A Színházi Dramaturgok Céhe is ezen az ünnepségen adta át az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet Esterházy Péternek ítéltek Mercedes Benz című darabjáért. A díjat a közelmúltban elhunyt író özvegye, Esterházy Gitta vette át Radnai Annamáriától, a dramaturg céh elnökétől. A laudációt Závada Pál író mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?