Oscar-győztes lett a Saul fia

Harmincöt év után magyar nagyjátékfilm nyert Oscar-díjat, amelyben ráadásul kolozsvári színész, Molnár Levente is játszik. A Saul fia mellett a Mad Max tarolt, Sylvester Stallone csalódott, DiCaprio viszont végre megkapta, amire vágyott. A gálát élőben közvetítettük.

7.00: A Brooklyn, a Room, a Spotlight, a Bridge of Spies, a The Big Short és a The Revenant, a The Martian és a Mad Max: Fury Road közül közül az Oscar nagydíját végül a Spotlight nyert el. Michael Sugar producer úgy fogalmazott a színpadon: a film a túlélők hangja volt, és reméli, elér a Vatikánig.

6.58: Molnár Levente is ünnepli már a győzelmet:

Koszonom mindenkinek, hogy vagytok s a szurkolast! Va multumesc tuturor pentru ca mi-ati fost (sunteti!) alaturi! Thank you for all your suport!

Posted by Levente Molnár on Sunday, February 28, 2016

6.56: És az est második fénypontja: Leonardo DiCaprio a hatodik jelölése után első ízben elnyerte a legjobb férfiszerepért járó Oscar-díjat a The Revenantért. Beszédében arra buzdított, figyeljünk oda a klímaváltozásra, támogassuk azokat, akik a benszülöttekért, a környezetért tesznek.

6.45: A legjobb női főszereplőért járó szobrot Brie Arson viszi el a The Room-ért.

6.39: A legjobb rendező Alejandro González Iñárritu lett, a The Revenantért.

6.20: A legjobb eredeti filmzene díját Ennio Morricone viszi el a The Hateful Eight című Tarantino-filmért.    

6.10: És amiért végig izgultunk: a legjobb idegen nyelvű filmet választják ki. A győztes: a Saul fia! Nemes Jeles László az Akadémiának, a kiadónak, Magyarországnak, a stábnak és szereplőknek mond köszönetet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, ami segít embernek maradni. Ez a film ebben reménykedik" - fogalmazott a rendező.

A SAUL FIA MEGNYERTE AZ OSCAR-DÍJAT. FANTASZTIKUS!! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN A TÁMOGATÁST! :-)))

Posted by Nemes Jeles László on Sunday, February 28, 2016

6.06: A legjobb élő szereplős rövidfilmnek a Stutterer című drámát választották.

5.59: Szolidaritás a köbön: Schwarzenegger Stallone-nak: számomra te vagy a legjobb!

5.55: Az Amerika Filmművészeti Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs beszél: "miközben visszatekintünk az önök tavalyi munkásságára, ma este alkalmunk nyílik beszélni a jövőről is." Mint mondja, felelősségük nagy, mindenkinek van lehetősége, hogy változásokat eszközöljön.

5.50: "Csókoljátok meg a seggem!" – üzeni Chris Rock azoknak, akik a cserkészlányoknak nem adtak pénzt, idén mégsem panaszkodhatnak: 65.243 dollárt zsebeltek be.

5.48: A Saul fia kolozsvári színésze, Molnár Levente egyetlen emotikonnal fejezi ki érzéseit kevéssel a döntő pillanat előtt:

5.45: A legjobb dokumentumfilm: a 2011-ben elhunyt Amy Winehouse-ról szóló Amy.

5.40: A legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat a magyar származású amerikai humorista, Louis CK adja át, előtte tudatva: mivel rövidfilmről van szó, egy centet sem kapnak érte, soha nem fognak meggazdagodni a készítői. A nyertes mű: Mad Max... nem,, mégsem, hanem: A Girl in the River: The Price of Forgiveness. A pakisztáni, savval leöntött nőkről szóló mű egyébként meglehetősen hatásos volt: az ország minisztere ugyanis bejelentette, a megtekintése után törvényt módosítanak, a hasonló atrocitásokat megelőzendő.

5.32: A legjobb férfi mellékszereplő a 88. Oscar-gálán: Mark Rylance, a Bridge of Spies-ért. A világ gyászol: azt hittük mind, hogy Sylvester Stallone viszi el a szobrot.

Kapaszkodjunk egyébként: elvileg még három díj, és megtudjuk, a Saul fiáé lesz-e az Oscar!

5.24: The Bridge of Spies, Spotlight – még ezt a két címet sorolják a legjobb film esélyesei közé.

5.20: Farkas Gergővel és Farkas Balázzsal, a Saul fia színészeivel beszélgetnek a Duna TV-n. Elmesélik, miután nem tudtak dönteni egymás közt, hogy melyikük lehetne Saul fia, mindketten elvállalhatták a szerepet, és cserélgették egymást. A forgatás mindkettejüket megviselte, de a stáb sokat támogatta őket - hangzik el.

5.16: Az év egyik legrosszabb filmjének betétdalát adják elő az Oscar gáláján.

5.13: A legjobb animációs film jelöltjeit a Toy Story karakterei sorakoztatják fel, és amelyért átadhatják a szobrocskát: Inside Out, a Pixar műhelyéből.

5.10: Chris Rock süteményárus cserkészlányokat szabadít a gála résztvevőire, időnként név szerint buzdítja őket, hogy fizessenek, elő azzal a pénzzel. Aztán a legjobb animációs rövidfilm jelöltjeit terjesztik elő... a minyonok. A győztes: a chilei készítésű Bear Story. Ez az ország első Oscar-ja. "Viva Chile!"

4.58: A legjobb vizuális effektekért az Ex Machina részéről Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington és Sara Bennett mondhat köszönetet.

4.54: A Mad Max nem, nem és nem áll le: a hangkeverésért is színpadra léphetnek a stábból, Chris Jenkins, Gregg Rudolf és Ben Osmo.

4.52: A legjobb hangvágást most már szemtelenül ismét a Mad Max viszi el, név szerint Mark Mangini és David White. Különösen lelkesek a srácok, elhangzik egy "fucking" is, ami a Duna TV-n "azt a mindenit"-ként továbbítódik a magyar közönség számára.

4.42: A következő díj a legjobb vágásért jár, aki pedig elviszi – volt egy sejtésünk –: a Mad Maxért Margaret Sixel. Ez az első jelölése.

4.38: A The Revenantért veszi át a legjobb operatőrnek járó díjat Emmanuel Lubezki.

4.30: Közben a legjobb film kategória jelöléseit is felsorakoztatják: korábban a The Martian és a The Big Short, most a The Revenant és a Mad Max: Fury Road trailere fut.

4.27: A Mad Max nem tud leállni: a legjobb sminkért járó díjat is megkapja a film.

4.25: A legjobb díszlet kategóriának győztese szintén a posztapokaliptikus autós film, Colin Gibson és Lisa Thompson veszi át a díjat.

4.22: A legjobb kosztumért járó díjat a Mad Max: Fury Road-ért kapja Jenny Beavan, akit legutóbb a The King's Speech című film kapcsán jelöltek. Arra figyelmeztet, a Max Max lehet a valóság is, ha nem vigyázunk, és tovább szennyezzük a környezetet.

4.15: Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője üzeni a Facebookon: "Most hallottam, hogy hazai idő szerint sajnos csak negyed hat felé kerül majd sor a mi kategóriánkra", ez romániai idő szerint negyed 7.

Üzenet Gézától:Sokatok dolgozni megy reggel. Most hallottam, hogy hazai idő szerint sajnos csak negyed hat felé kerül majd sor a mi kategóriánkra.

Posted by Röhrig Gézáról - az érdeklődőknek on Sunday, February 28, 2016

4.13: A legjobb női szereplőket sorakoztatják fel, Alicia Vikander, a The Danish Girl egyik főszereplője nyeri el végül.

4.03: Chris Rock, és vele a feketék vs. Oscar téma is visszatért. Poénos összeállításban mutatja meg, milyen volna, ha a fehér szereplők helyett feketék játszanának, aztán átadja a terepet Sarah Silvermannek, aki a Spectre-főcímdalát konferálja fel.

3.54: A legjobb adaptált forgatókönyv díjra a következő filmeket jelölték: The Big Short, Brooklyn, Carol, The Martian, Room. A díjat végül a The Big Short írói vihetik haza. Charles Randolph és Adam McKay kis politikát is csempész a gálába: ne szavazzatok olyan politikusokra, akiket nagyvállalatok támogatnak - hangzik el a színpadon.

3.46: A legjobb eredeti forgatókönyvnak járó díj jelöltjeit sorakoztatják fel: Straight Outta Compton, Bridge of Spies, Ex-Machina, Spotlight, Inside Out. A győztes: Spotlight, Josh Singer és Tom McCarthy veszi át a szobrocskát.

3.42: Chris komolyan is beszél: nerm a bojkott a fontos, hanem az esélyek egyenlősége, és nem csak egyszer, hanem minden alkalommal.

3.34: Az est házigazdája Chris Rock humorista, aki rögtön arról beszél, ami az elmúlt hetekben sokat foglalkoztatta a sajtót: nincsenek fekete jelöltjei a jeles díjnak. Szerinte fekete filmkategóriákra van szükség a sikeres induláshoz, a külön férfi- és női kategóriákat pedig el kell felejteni, ez nem futóverseny.

Rasszista-e Hollywood? Szerinte igen, de nem a megszokott módon: inkább úgy, hogy "kedvelünk téged, de mégsem vagy az igazi".


3.31: "A Hollywood felirat árnyékában" visszaszámlálnak, kezdődik a gála.

3.27: "Azt akartuk, hogy a nézők érezzék, milyen lehetett a táborban lenni" - Nemes Jeles László rendező és Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője nyilatkozott a TNT csatornának.

Kapcsolódók

Kimaradt?