Hétfő hajnalban kiderül, hogy Oscar-díjas lesz-e a Saul fia

A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmek között indul az arany szobrocskáért. 34 év után lett újra magyar film esélyes az Oscarra. Utoljára 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia idén 88. alkalommal osztja ki az Oscar-díjakat a filmes szakma legjobbjainak, 24 kategóriában. Az idei Oscar-gála különösen nagy jelentőségű, hiszen 27 év után ismét szerepel magyar film a jelöltek között - Nemes Jeles László Saul fia című alkotását a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölték.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyez még A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia film is.

Magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

Az Oscar-díjas Szemekbe zárt titkok című filmmel veszi kezdetét az Oscar-éjszakája a Duna Televízión. A film után 01:20-tól felvezető műsorral indítják az Oscar-díjátadóhoz szorosan kapcsolódó műsorfolyamot, 02:00-kor élőben kapcsoljuk a vörös szőnyeges bevonulást, 03:30-kor pedig kezdetét veszi a gála. Az est háziasszonya a Balatoni Nyárból ismert Kraszkó Zita lesz, hozzá csatlakozik szakértőként Dudás Viktor, az MTVA főtanácsadója és Szöllőskei Gábor, filmkritikus.

A Saul fia több mint egy tucat díjat nyert már, köztük a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, sőt, januárban Golden Globe-díjat kapott ugyancsak a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?