Megkezdődtek a Szent László Napok Nagyváradon

Csütörtökön este tartották a harmadik alkalommal megszervezett Szent László Napok rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A hivatalos megnyitó előtt aznap délután megkoszorúzták Szent László szobrát a római katolikus bazilika kertjében, majd a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti aulájában megnyitották Gazdáné Olosz Ella magyar textilművész, néprajzkutató emlékkiállítását a Partiumi Művelődési Céh (PMMC) szervezésében.

A megjelenteket Horváth István PMMC-igazgató köszöntötte, aki elmondta: a tavalyi Szent László Napok óta eltelt egy évben kizárólag székelyföldi művészek alkotásait állították ki Nagyváradon. A sorozat méltó lezárását képezi Gazdáné Olosz Ella textilművész kiállítása, mely július 12-ig tekinthető meg.

„A várat meghódítottuk”

A PKE dísztermét megtöltő megjelenteket, többek között Tőkés László EP-képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, Grezsa Istvánt, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztost, Mile Lajost, Magyarország kolozsvári főkonzulját, Barabás Ferenc biharkeresztesi polgármestert, Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnökét, Mátis Jenő és Zatykó Gyula országos alelnököket – utóbbit a Szent László Napok főszervezőjeként is –  Török Sándor, az EMNT Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte.

 „Jelentem, a várat meghódítottuk! Veszteségeink nincsenek, sőt, úgy tűnik, egyre többen vagyunk” – kezdte beszédét Zatykó Gyula, aki szerint „Az új helyszín szimbolikus jelentőséggel bír, és azt sugallja: Nagyvárad magyarsága újra birtokba veszi azt, ami régen is övé volt. Nem maradt más hátra: idővel vissza kell foglalnunk a Szent László teret, és a Kálvária-dombot is”. Mint a főszervező elmondta, a nagyváradi várban megtartandó rendezvényekre mintegy negyvenezer embert várnak.

Szent László király alakját többen megidézték köszöntőikben, elsőként Mile Lajos főkonzul.  „Itt vagyunk, mert itt van a helyünk” – mondta Mile Lajos, aki megköszönte a szervezők munkáját,, és Szent Lászlót mint államszervezőt, az egyházi életet megújítóját, Magyarország védelmezőjét és lovagkirályt állította követendő példaként a  mai nemzedék elé.

Grezsa István, Magyarország kormányának nevében köszöntötte a megjelenteket és köszönte meg a szervezők munkáját. „A Szent László Napok a nagyváradi magyarság élni akarásának ünnepe. A magyar kormány üdvözli a helyi civilek kezdeményezését, s szándékukat, hogy a saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Ezt a határozott akaratot mutatja a fesztivál új és szimbolikus helyszíne is” – jelentette ki Grezsa István.

A miniszteri biztos tapsot aratott a váradi kérdésekre reflektáló kijelentésével: „A nagyváradiak jogos igénye a város központjában Szent Lászlónak szobrot állítani, ahogy az is elvárható, hogy senki ne sajátítsa ki magának Nagyvárad főterét. Európai értéket képvisel a többnyelvűség és a magyar utcanévtáblák ügye, amint az is, hogy a város központi hídját Szent László királyunkról nevezzék el.”

Szent László szelleme él

Tőkés László, EP-képviselő, a Szent László Napok házigazdája szerint a vár visszafoglalása jelképes értékű. „Nekünk – nagyváradi és erdélyi magyaroknak – szükségünk van a jelképes helyszínekre” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: Szent László szelleme annak ellenére is itt van Nagyváradon, hogy bizonyos erők megpróbálják a külvárosba száműzni azt, utalva ezzel arra a méltánytalan helyzetre, melynek eredményéül a magyar király nevét mindössze egy félreeső sikátor őrzi a városban.

A szervezők felhívták a jelenlévők figyelmét arra, hogy a rendezvény teljes ideje alatt csatlakozhatnak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett, a kárpátaljai magyarság megsegítésére indított adománygyűjtési akcióhoz, majd kezdetét vette a Fonó Zenekar és a Musica Profana zenekar közös koncertje.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?