A szervezők szerint teljes siker volt a könyvvásár

Igen sikeresnek értékelték a hétvégi, 19-ik alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt hétfői sajtótájékoztatójukon a szervezők: Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Farkas Kata, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ részéről és Barabási Tivadar, az ifjúsági programok szervezője.

Káli Király István arról beszélt: a tavalyi, a 18-ik vásár alkalmával magasra állították a mércét önmagukkal szemben, de ezt idén sikerült felülszárnyalni. Mindezt a puszta adatokból is kikövetkeztethető – tette hozzá, hiszen 10 százalékkal volt nagyobb a vásár forgalma a tavalyihoz viszonyítva. A kiadók adatai alapján hozzávetőlegesen 170 ezer lej volt az összforgalom, a látogatottsági szám elérte a 8500-t, ami azt jelenti, hogy minden, a vásárban megfordult személy legalább 20 lejt költött könyvre. „A siker nem csak abban nyilvánult meg, hogy bárki szíve szerint válogathatott a 10 ezer könyvcím között, hanem abban is, hogy a vásár kísérőprogramjai is sikeresek voltka” – fogalmazott a könyvescéh elnöke.

A könyvbemutatókon túl, az író-olvasó találkozók mellett, vagy a dedikálásokon kívül rendkívül jó fogadtatásban részesültek a más jellegű rendezvények, mint Gáspári Attila Kényszerleszállás című Szilágyi Domokos-estje, a Magyar Költészet Estje Kemény István, Vörös István, Markó Béla és Mészáros Sándor részvételével, a Tompa Miklós Társulat Páskándi Géza Kalauz nélkül című felolvasó színházi estje, Gryllus Dániel és barátainak a Teljesség felé zenés műsora, illetve a Kaláka együttes erdélyi magyar költők megzenésített verseinek előadóműsora, valamint a zárógála, amelynek fénypontja a Tarelkin halála című nagytermi bemutató volt.

„Akik távolról jöttek, Gryllus Dániel és barátai például, elragadtatásról beszéltek arról a magas szintű kulturális igényről, amellyel Marosvásárhelyen találkoztak, soha nem éreztek ekkora örömet a közönség előtt, mint Marosvásárhelyen” – hangsúlyozta Káli Király István.

A szakmai zsűri az idén is kiosztotta a Szép könyv díjat: Gyerekkönyv és Szépirodalom kategóriában a Bookart kiadó nyerte el az elismerést, a Művészeti könyvek kategóriában viszont nem osztották ki senkinek díjat. A közönség szavazta alapján a Vásár könyve díját, 1500 érvényes szavazattal Fodor Sándor Csipikéje nyerte.

Farkas Kata a gyerekprogramok sikeréről számolt be. Elmondta, nagy hangsúlyt fektettek a vásár arculatára, nem csak arra figyeltek, hogy az esemény előtt eljusson a hír mindenkihez, hanem arra is, hogy a színház épülete olyan hangulattal várja az érdeklődőket, ami a könyvekhez történő közeledést inspirálja.

„Az idei vásárt Weöres Sándorra hangoltuk, ezen kívül az erdélyi írók kerek évfordulóira is figyeltünk: Kemény János, Kós Károly, Jékely Zoltán szerepelt a középpontban” magyarázta Farkas Kata. Tájékoztatása szerint óriási munkát fektetett be az óvodások és kisiskolások megszólításábaMakkai Kinga. Egész napos program várta a gyerekeket a színház Undergorund termében, sok meghívottal, változatos programmal, amelyeken közel kétezer kisgyerek vett részt.

Barabási Tivadar, az ifjúsági programok szervezője arról az újdonságról számolt be, amelyet az ifjúsági programsorozat jelentett. Nagyon sok szociális, helyi, oktatást érintő kérdés merült fel a fiatalok részéről, akik jelezték, hogy szükség volna egy klubra, ahol írásaikat felolvashatnák, olvasmányaikról beszélgethetnek, vagy az internethasználatról, illetve ahol „drámázni” is lehetne.

Kapcsolódók

Kimaradt?