A könyvekről szólt a hétvége Marosvásárhelyen

Soha ennyien nem voltak a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, mint a vasárnap este véget ért idei, 19-ig kiadói seregszemlén. A legtöbben karácsonyra, Mikulásra vásároltak ajándékot a kínálgatott könyvek közül.

Már a nyitáskor megtelt a színház földszinti és emeleti előcsarnoka, a kísérő programokon is zsúfolásig telt a terem, nagy érdeklődés kísérte Gryllus Dániel és barátai a Weöres Sándor Teljesség felé című koncertjét, ahogy a Kaláka előadása is telt házat vonzott szombat délelőtt.

A könyvbemutatók már a nyitást követő órában elkezdődtek, erre a célra rendezték be a Kemény János- és a Weöres Sándor-termet, de a színház protokoll- és kisterme, valamint a Bernády Ház, az unitárius egyház Bolyai-téri tanácsterme is otthont adott a kulturális eseményeknek, az Underground teremben a gyerekeknek és kamaszoknak szerveztek rendezvényeket.

A könyvvásárra kiadott kötetek bemutatójával várta az olvasóközönséget a Mentor, a Pallas Akadémia, a Kriterion, a Bookart, a Lector, a Pro-Print könyvkiadó. Szépirodalom, próza és líra, történelmi művek, szakkönyvek bemutatójára került sor. Bemutatták többek közt Egyed Ákos A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1989-ig című kötetét, amelyet Spielmann Mihály történész méltatott, majd a szerző hívta fel a figyelmet néhány, a székely közösségre jellemző sajátosságra. Azt az alapvető kérdést járta körül, mi eredményezi azt, hogy a székelység a történelem során, a nehéz körülmények ellenére is megmaradt.

Jánosházy György a Shakespeare-drámák fordításának végéhez ért, a Rómeó és Júlia, valamint az Othelló drámákkal fejezte be a sorozatot. A Még regékben sincsen arra szó című kötetről Király István Attila és Sebestyén Mihály beszélt a szerző jelenlétében.

Király Kinga Júlia A szerencse fia című mesejáték-kötetét Makkai Kinga méltatta. Pál-Antal Sándor A székelyek földje és népe című kötetről Józsa András elmondta, akár tudományos-fantasztikus műnek is beillene ez a könyv, hiszen hivatalosan nem léteznek sem a székelyek és nem létezik a Székelyföld sem. Az Erdélyi Ritkaságok sorozat legújabb kötetét, Szilágyi Sándor Erdély hanyatlása című tanulmánykötetét Sebestyén Mihály szerkesztette.

A Pallas-Akadémi Kiadónál napvilágot látott Vincze Loránt Magyar Bukarest című könyvét Sarány István mutatta be, Markó Béla Csatolmány című, a Bookart-nál megjelent verseskötetét Elek Tibor méltatta, a Kolozsvári Puskás Sándor-monográfiát a szerző Nagy Miklós Kund ismertette. 

Király István Attila és Király Kinga Júlia olvas fel Liviu Mihaiu Sebestyén Mihály és Egyed Ákos Egyed Ákos dedikálja A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1989-ig című könyvét Sebestyén Mihály, Király István Attila és Makkai Kinga Király István Attila Józsa András és Pál Antal Sándor Mihály Emőke, Sebestyén Mihály és Káli Király István Pál Antal Sándor Pál Antal Sándor dedikál Jánosházy György 

Kimaradt?