Ősi angol ritmusok Csíkban

Csíksomlyótól Erzsébet királyné udvaráig kalauzolt vasárnap esti koncertjén a Custos Viol Consort, a The Early Folk Band pedig Robin Hood balladáját elevenítette fel lendületes műsorában. Ugyancsak vasárnap Csíksomlyó és Csíkdelne is bekapcsolódott vasárnap a Csíkszeredai Régizene Fesztivál rendezvényeinek sorába: a kegytemplom előtti téren térzenét adott a nagykárolyi Carmina Renascentia, a kolozsvári Erik Türk pedig a Szent János-templom orgonáját szólaltatta meg.

Az angol zene képezte a vasárnapi koncertek súlypontját a Csíkszeredai Régizene Fesztivál zárónapján. Az alaphangulatot a Custos Viol Consort koncertje adta meg, műsorukban a Kájoni-kódex dallamait szólaltatták meg, annak a kornak a zenéjét, amelyből nagyon kevés zenei anyag maradt fenn. Ami megmaradt a török hódoltság idei magyar zenéből az többnyire pár kódexíró, így Kájoni János munkásságának köszönhető. Ezek a zenei darabok sok hasonlóságot mutatnak Európa nyugati felének zenéjével. Erre a műsor második része világított rá: I. Erzsébet királynő Angliájába kalauzolták el a hallgatókat, abba a korba, amelyben illett ismerni a kottát, a hangszerjátékot és a táncot, a zeneismeret a társadalmi elvárások része volt. Ezt példázza az a tény is, hogy számos családban teljes consortnyi – azaz két szoprán, egy alt és két basszus – viola da gamba volt.

Lendületes előadással örvendeztette meg a közönséget a The Early Folk Band, amely már nevében is azt sugallja, hogy a népzene gyökereihez próbálnak visszanyúlni, szeretnék „rekonstruálni” a népzene historikus hangzását. Az angliai, svédországi és németországi tagokból álló csapat igazi világzenei formáció, az előadók szülőföldjükről magukkal hozott hagyományos zenét ötvözik a regizenélésből szerzett tapasztalataikkal. Munkásságukat számos rangos zenei díjjal ismerték el. Repertoárjuk alappilléreit a Brit-szigetekről, Németországból, Spanyolországból és Itáliából származó balladák, énekek és táncok képezik. Így épült vasárnapi műsoruk is a Brit-szigeteken népszerű, de az egész világot meghódító Robin Hood balladájára, általa pedig Little John és Maid Marian, valamint a dán Olov Strangeson betyárok balladáját is megelevenítették.

A koncert után a szegedi Kovács Gábor által vezetett reneszánsz táncházba hívták meg a Mikó-vár udvarán összegyűlt népes közönséget. Kovács Gábor reneszánsz- és barokktánc-tanulmányait Londonban végezte.

A vasárnapi fesztiválesemények része a déli csíksomlyói térzene, a templomozókat a nagykárolyi Carmina Renascentia által szolgáltatott térzene hangolta rá az esti koncertekre. Ugyanakkor bekapcsolódott a fesztivál helyszínei közé a csíkdelnei Szent János műemléktemplom: Erich Türk kolozsvári orgonista szólaltatta meg a régi hajlék kicsiny, de kifinomult és érzékeny hangszerét, bebizonyítva, hogy már a kis erdélyi orgonák nem alkalmasak a nagyobb lélegzetű, komplex orgonaművek megszólaltatására, de kiválóak a korai barokk korban született művek előadására.

Kapcsolódók

Kimaradt?