Vasárnap kezdődik a VI. Régizenei Nyári Egyetem

Tánctanulás, mesterkurzusok, tudományos előadások és közös muzsikálás szerepel a VI. Régizenei Nyári Egyetem programján. A jövő héten rajtoló Régizene Fesztivál előrendezvénye vasárnap kezdődik a hallgatók regisztrációjával, a hivatalos megnyitóval és a tanárok bemutatkozásával, estig már túl lesznek az első kurzuson és az első zenekari próbán. A Csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában zajló foglalkozások pénteken érnek véget a hallgatók és az előadók koncertjével.

Kilenc mesterkurzuson sajátíthatják el a historikus muzsikálás és éneklés fortélyait a VI. Régizenei Nyári Egyetem hallgatói. A 2013. július 7–12. között a Csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában a budapesti Széplaki Zoltán furulyát, fuvolát, Vitárius Piroska barokk hegedűt, Kónya István lantot és gitárt, Sudár Balázs és Kasza Roland ütőhangszereket oktat, az ugyancsak Budapestről érkező Csörsz Rumen István reneszánsz együttes, Palócz Réka pedig ének-mesterkurzust tart, a drezdai Guido Titze barokk oboát, a bázeli Fülöp Mária csembalót, a kolozsvári Csata István pedig viola da gambát, basszus hangszereket oktat.

Tudományos előadások is elhangzanak, így kedden 16.00 órától Széplaki Zoltán: A furulya és a fuvola történetének párhuzamai témakörben értekezik; szerdán 16.00 órától Csörsz Rumen István tartja meg előadását Pálóczi Horváth Ádám és az Ötödfélszáz énekek (1813) címmel, csütörtökön ugyancsak16.00 órától Szabó Mária a Sepsiszentgyörgyi Kottás Kéziratról (1757) beszél.

A hallgatók számára a nap közös tánccal indul, a kolozsvári Szabó Anikó barokk táncokat oktat a nyári egyetem résztvevőinek.

Kísérők: Paul Alexandru Cristian (Brassó), Miklós Noémi és Kostyák Csengeri Zsuzsa (Kolozsvár), fordítók: Elena Maria Şorban (Kolozsvár), Hanke Katalin (Brassó).

Mindeddig 56 hallgató jelentkezett a mesterkurzusokra, mindenféle korosztályt képviselve, 10 évestől 43 évesig. A hallgatók az egész országból jelentkeztek, pl. Bukarestből és Suceaváról, zömük azonban a csíkszeredai művészetis diákok közül került ki. Legnépszerűbbnek a hegedű tanfolyam bizonyult, ezt követi az ének és a csembaló mesterkurzus. A hallgatók iratkozása pénteken zárul.

Néhány éve Csörsz Rumen István tart reneszánsz kamaraegyüttes-kurzust, az ő hallgatóiból összeállt együttesek pénteken 10–12.30 valamint 14–18 óra között mutatkoznak be kurzuszáró koncerten.

A VI. Régizenei Nyári Egyetem részletes programja letölthető a https://www.musicaantiqua.ro honlapról.

Kimaradt?