Kezdődik a Régizene Fesztivál Csíkszeredában

Csütörtök délben 13:30-kor a Szabadság téren utcazenével startol a Csíkszeredai Régizene Fesztivál az Európában is ritkaságnak számító Sonatores Pannoniae fúvósegyüttes műsorával a Szabadság téren. A hivatalos megnyitóra 18 órától kerül sor, azt követően szintén rézfúvós muzsikát hallhat a nagyérdemű a Mikó-vár udvarában. A Sonatores Pannoniae Magyarország egyetlen histórikus rézfúvós együtteseként a XVI. századi Kárpát-medencei fúvós muzsikát szólaltatja meg.

19.30 órától a Passeggio Historikus Táncegyüttes időutazásra hív táncban és zenében, visszafelé haladva a XIX. századtól a középkorig. Az Iter in tempore című előadást a korhű jelmezek sokasága színesíti, a tánc ötletességével lep meg, a választott zenedarabok pedig egy élő történelemóra részei lehetnek, amely könnyebben felkeltheti a közönség figyelmét a zenetörténet iránt. A zenei aláfestést a Codex és Musica Historica együttesek biztosítják.

A fesztivál első napja csendes éji muzsikával, XVI. századi angol zenével zárul a Mikó vár pincéjében, ahol 22 órától az angol Sam Chapman (reneszánsz lant) és a sepsiszentgyörgyi születésű Fülöp Mária (csembaló) előadását hallhatják az érdeklődők. A műsorban lant- es csembalószólók szerepelnek, s felhangzanak olyan művek is, melyeket eredetileg két lantra írtak, és nagyon népszerűek voltak az angol és dán királyi udvarban.

Kimaradt?