Reneszánsz muzsika várban és bevásárlóközpontban

Önfeledten játszó gyermekekkel, meglepett hétvégi bevásárlókkal találkozhattak a Csíkszeredai Régizene Fesztivál szombati napjának előadói. Az esti koncerteken a közönség pedig minőségi reneszánsz és barokk muzsikát kapott a fellépő együttesektől.

Gyermekek vették birtokba a Mikó-vár udvarát szombaton: az évek óta bevált gyakorlat szerint gyermekfoglalkozásokkal, gyermekeknek szánt programokkal kedveskedtek a szervezők a kicsiknek és szüleiknek. Az idő is azzal a népes gyereksereggel tartott, amely birtokába vette délelőtt a vár udvarát, a korabeli környezet méltó és hangulatos keretet biztosított a Reneszánsz gyermeknaphoz. A csíkszeredai Boszorka bábcsoport szórakoztatta előadásával a kicsiket, a Talentum és a Pörgettyű csoportosulások tagjai ötletes kézműves foglalkozásokat szerveztek a gyermekek számára. A zenét a magyarországi Hévízről érkezett Musica Antiqua szolgáltatta.

Meglepett, de érdeklődő közönség verbuválódott a déli órákban a Kaufland áruház parkolójában, ahol a hétvégi bevásárlásukat végző csíkszeredaiak és környékbeliek kóstolhattak bele a budapesti Musica Historica együttes hangulatos muzsikájába.

A pénteki barokk nap után a reneszánsz muzsika is terítékre került a szombati Mikó-várbeli koncerteken. Az esti koncertsorozatot a nagykárolyi Carmina Renascentia produkciója nyitotta meg. A 2012-ben alakult régizene-együttes folytatja a tavaly elhunyt Deák Endre (1952–2012) 1977-ben elindított régizenei szellemi műhelymunkát. Az együttes tagjai játszottak az egykori Collegium együttesben, is ezáltal tevékenyen részt vettek az erdélyi régizene-mozgalom fejlődésében, életében. Műsorukon főként XVI–XVII. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai egyházi és világi, korabeli gangszereken megszólaltatott zene szerepel.

A Carmina Renastentia után a csíkszeredai Codex együttes és Kobzos Kis Tamás mutatta be Akinek most kedve nincs című műsorát, amelyet Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekek című kézirata 200. évfordulója tiszteletére állítottak össze. A CODEX együttes 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból, repertoárjukon többnyire korhű hangszereken megszólaltatott barokk és reneszánsz művek szerepelnek. Kobzos Kiss Tamás visszatérő vendége a Csíkszeredai Régizenei Fesztiválnak. Kobzos Kiss Tamás a koncerten felhívta a figyelmet a Boros Zoltán által szerkesztett Énekben hallottam című, magyar régizenét tartalmazó kiadványra. Boros Zoltán elmondta, hogy a kötet első kiadása 1981-ben látott napvilágot, mintegy ráfelelve az első régizene fesztivál által a régizene iránt keltett érdeklődésre.

– Az a tény, hogy tavaly Kobzos Kiss Tamás megfogalmazta az újrakiadás igényét, bizonyítja, hogy századok óta nem lankad az érdeklődés zenei kultúránk e rétege iránt – mondta Boros, hozzáfűzve, hogy 30 év után a Kriterion Könyvkiadó újra megjelentette a népszerű kiadványt.

Az estét a Csörsz Rumen István vezette Musica Historica középkori, XII–XV. századi világi muzsikát megszólaltató előadása zárta. Lévén, hogy – Csörsz Rumen szavaival élve – az együttes fennállása első 25 évének utolsó hangversenyét adta Csíkszeredában, a műsor összeállítását nem az együttes tagjai végezték, hanem az együttes repertoárján szereplő darabok címét tartalmazó cetliket húzott ki a közönség, így állítva össze a koncert anyagát.

Az esti csendes koncertet a Mikó-vár pincéjében a „…canticum novum” adta. A 2000-ben Szegeden, Kovács Gábor vezetésével alakult kamarakórus tavaly énekegyüttessé zsugorodott, repertoárját a régi és kortárs zene mesterművei alkotják. Szombat esti műsorukban angol, olasz és flamand kórusműveket szólaltatott meg.

Ugyancsak szombaton tartották az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál első kihelyezett koncertjét, este a bukaresti Lyceum Consort, a baróti Kájoni Konsort és a kolozsvári Flauto Dolce adott nagy sikerű hangversenyt a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban.

A Lyceum Consort régizene-együttes 1992-ben alakult Bukarestben, célul tűzve ki a középkori és reneszánsz zene tanulmányozását és széles körű népszerűsítését. Repertoárján egyházi és világi, vokális és hangszeres művek egyaránt szerepelnek. A Kájoni Consort 1988 decemberében alakult Baróton tizenkét különböző foglalkozású és életkorú, de a muzsikálást egyformán kedvelő emberből, akiket a közös szenvedély tartott össze: a reneszánsz zene szeretete. Repertoárját XIV–XVII. századi zeneszerzők hangszeres és vokális, világi és egyházi művei alkotják. Rendszeres meghívottja a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak. A Flauto Dolce együttes 2000-ben alakult Majó Zoltán kezdeményezésére, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia keretén belül, nagy figyelmet szentelve a mai Románia területén írt régizene ápolására, megszólaltatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?