Magyar nyelvű foglalkozásokat kértek a legkisebbeknek a pusztinai csángó anyák

Különleges esemény helyszíne volt vasárnap a moldvai csángók egyik leghíresebb települése, a gazdag néphagyományokkal rendelkező Pusztina. A Tázló folyó mellett található településen először tartottak magyar nyelvű Ringató foglalkozást. A szülők kérésére szervezett esemény a jövőben rendszeres lehet.

Kevés alkalom adódik a moldvai csángó emberek számára, hogy anyanyelvüket használják. A magyar nyelv a legtöbb esetben a háztartásokba szorult vissza, gyakorta az idősebb családtagokkal való kapcsolattartás eszköze maradt, közülük sokan ugyanis egyszerűen nem, vagy csak kényszerűségből beszélnek románul. A templomban, az iskolában, a hivatalos ügyintézések során a Kárpáton-túli területeken nem létezik kétnyelvűség, minden az állam nyelvén zajlik. Kivételt csupán azok a különböző oktatási tevékenységek jelentenek, amelyek jó néhány településen biztosítanak magyar nyelvű foglalkozást a csángó gyermekek számára. Az oktatási program azonban kívülről jövő kezdeményezés. Az 1950-es években rövid idő alatt felszámolt magyar iskolahálózat után 2000-ben szervezték meg újra a moldvai csángók anyanyelvi oktatási programját, amely azóta is zajlik, jelenleg a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében.

Meglehetősen ritka, hogy alulról jövő kezdeményezésről számolhassunk be a Kárpátokon túli területekről a magyar nyelvhasználat terén. Az egyik üdítő kivételt Pusztina jelenti, ahol a helyi kisgyermekes anyák kezdeményezésére a Magyarországon kifejlesztett Ringató foglalkozást tartották meg első alkalommal vasárnap. A meghívott előadó a falu szülötte, Tímár Karina néprajzkutató volt, aki rendszeresen tart Ringatókat Csíkszentmártonban. Mint a fiatal néprajzkutató a Maszolnak elmondta: a csíkszentmártoni foglalkozások elindulása után keresték meg szülőfalujából, és hívták el foglalkozást tartani. Nem gondolkodott sokáig, hiszen ritka az, hogy valaki a „saját hazájában próféta legyen”, Moldvában magyar ügyekben pedig a lehető legritkább.

A vasárnap megszervezett első alkalomnak a Pusztinai Magyar Ház nagy terme adott otthont. „Nagyon kellemes meglepetés volt, hiszen az anyukák kérték, hogy tartsak foglalkozást, és a végén jöttek és kérdezték mikor lesz a következő. Közös megegyezés alapján havi egy Ringató foglalkozás mellett döntöttünk. Elmondhatatlan élmény, hála az, amit én vasárnap kaptam a pusztinai fiatal menyecskéktől, gyerekektől. A gyerekek duduláztak, mosolyogtak a hangszereknek, az anyukák rengették (ringatták szerk. megj.) a kicsikéket. A kerek csillogó nagy szemek rám figyeltek, mi kell ennél több?” – mondta el a Maszolnak Tímár Karina.

A hagyományos dalok, mondókák, ölbeli játékok a világra nyitnak ablakot, s a lélekbe jutva élni segítenek, sőt ha kell, gyógyítanak. Ezért fordulunk a művészethez tanítványaimmal: hogy eszközként használjuk a neveléshez. Szeretnénk a családoknak egy lehetséges utat mutatni a boldogulás felé. Nem az egyetlent, nem a legjobbat, hanem egyet a sok közül – egy biztos jót – olvashatjuk Gróh Ilona alapító, a Ringató módszer kidolgozójának egyik nyilatkozatában.

Kapcsolódók

Kimaradt?