6. Székelyföldi Grafikai Biennálé: virtuálisan nyílik meg, de fizikailag is látogatható a fődíjas kiállítása

A járványügyi szigorítások miatt virtuálisan nyílik meg a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé (G6), és ugyanígy szervezik meg a 2018-as fődíjas, a kínai Jing Liu Mesterek című kiállításának megnyitóját is, közölték a szervezők.

A biennálé megnyitója október 10-én, 18 órától követhető a Facebookon. A szemle azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző.

A G6 arra várt válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás?

A felhívásra közel 2100 pályamunka érkezett be 65 ország 868 alkotójától. A zsűri az idén 12 díjat ítélt oda a legszínvonalasabb munkák alkotóinak: a Biennálé fődíját, a Nagy Imre díjat, a Plugor Sándor díjat, a Nagy Pál díjat, a Baász Imre díjat, Magyarország Főkonzulátusának díját, az Eszterházy Károly Egyetem díját, a Partium díjat a Partiumi Keresztény Egyetem részéről, a Magyar Képzőművészeti Egyetem díját, a Zereda Művésztelep díját, a Pulzus Művésztelep díját, valamint a Gyergyószárhegyi Művésztelep díját.

A G6 zsűrijét nemzetközileg elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Alice Andreea Iliescu a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem adjunktusa (RO), Prof. dr. Erőss István az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének professzora (HU), Sona Harutyunyan művészettörténész a KulturDialog Armenien Alapítvány elnöke, a Jereváni Nemzetközi Grafikai Biennálé igazgatója (AM), dr. Marcin Bialas a Katowicei Szépművészeti Akadémia docense (PL), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a sepsiszentgyörgyi EMŰK vezetője (RO/HU), Kónya Ábel a Miskolci Galéria igazgatója, a Miskolci Grafikai Triennálé kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész a G6 kurátora (RO/HU).

Másodszor mutatkozik be Sepsiszentgyörgyön a kínai Jing Liu

Október 12-én, 18 órától zajlik majd a virtuális térben az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé győztesének, a Kínából származó Jing Liu Mesterek című kiállításának megnyitója.

Jing Liu egyetemi docens a Changsha Egyetem Sokszorosító Grafika tanszékén, tagja a Kínai Művészek Egyesületének és a Hunani Művészek Egyesületén belül a Grafika és Vegyes Tehnikák Bizottságának és igazgatóhelyettese a Changsha Művészek Egyesülete Grafikai Bizottságának.

Jing munkái az elmúlt években elismerésben részesültek a kínai Guanlani Nemzetközi Grafikai Biennálén, az 5-ik Bangkok Nemzetközi Grafikai Triennálén, az 5-ik Székelyföldi Grafikai Biennálén is. Munkáival rendszeresen vesz részt több nemzetközi képzőművészeti kiállításon, alkotásai számos múzeum és művészeti intézet gyűjteményében megtalálhatók. 

„A jelenlegi tárlaton bemutatott „Mester- sorozat” több síkon is rájátszik bizonyos ellentétekre, kettősségekre. A kiállításon végig haladva felfedezhetjük egyrészt a portré műfajának rétegződését, a művész ugyanis egyszerre bontakoztatja ki az emberi és a művészi jelleget az arcokon, olyanformán, hogy egyiket se rendelje alá a másiknak. Másodsorban találkozhatunk a szigorú szerkesztettség és a felszabadult alkotói mód és vonalvezetés kettesével, melyek mindenike megragad egy magatartásformát, és nem billenti el a mérleget egyik irányba sem. Nem foglal állást egyik alkotói stílus mellett sem. Harmadsorban pedig a falakon felsorakoztatott művek magukon hordoznak valamilyen esztétikai minőséget, és egy sajátos kontrasztot, amelyek ha találkoznak, és egy műalkotássá válnak, akkor érzelemmé, kifejezőeszközzé és mondanivalóvá formálódnak. Jing Liu tárlata ilyen formán válik a hagyományok és az újító szándék közötti híddá, vagy éppen szimbiózissá” – idézi a szervezők közleménye Vargha Fruzsina művészettörténészt.

A kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban tekinthető meg november 6-ig, keddtől péntekig 10 és 17 óra, míg szombaton 10 és 18 óra között, továbbá online a www.grafikaiszemle.ro oldalon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?