Télen újulhat meg a marosvásárhelyi Kultúrpalota elázott fala

A múlt heti esőzések következtében a tetőfelújítást végző cég hibájából két négyzetméteren beázott a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermének egyik fala. A hibát javították, a teljes helyreállításra azonban télig várni kell.

A magyaros szecesszió egyik legjelentősebb példája hosszabb ideje felújítás alatt áll, jelenleg a tetőn is dolgoznak. A fal nem az aktuális munkaponton történt, hanem egy olyan tetőrészen, ahol a munkások rendszeresen járkálnak, és ezért elmozdulhatott egy fedőelemként szolgáló bádoglemez. Az eső egy ideiglenesen leszerelt csatornaszakasz miatt is könnyebben behatolhatott a több mint száz éves épületbe, eláztatva a falfestést, hívta fel a figyelmet a Transindex.

A felelősség a kivitelezőé, a ploiești-i Romconstruct cég ezért felszólítást kapott megbízójától, a Maros Megyei Tanácstól. Azóta léptek, sikerült megakadályozni a további beázást, a helyreállítás azonban csak télen kezdődhet el, mert meg kell várni, amíg a fal kiszárad, tudtuk meg a Maros Megyei Múzeum igazgatójától, Soós Zoltántól. A javítás és restaurálás költségeit a kivitelező állja, ez az igazgató szerint előreláthatólag 2500 euró lesz.A megbízó egyébként nem csak a kivitelező gondatlanságából fakadó múlt heti beázás miatt elégedetlen: a külső homlokzat restaurálása is gyengén halad, mondta el Soós Zoltán.

A Maros Megyei Tanács az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében nyert támogatásból és saját forrásaiból finanszírozza a Kultúrpalota és a Természettudományi Múzeum felújítását. A Kultúrpalota 2019-ben elkezdett és a tervek szerint 2020-ig tartó felújítására 6,5 millió lejt fordítanak, amelyből 6 millió vissza nem térítendő EU-s támogatás, a többit a megyei tanács állja. 

A műemléképület felújítása több ponton zajlik: a tető, és homlokzatfelújítás mellett az orgonát is restaurálják. A nagysípok leszerelése miatt a nagytermet nyárra bezárták, csak kivételes alkalmakra, például az épp zajló Harmonia Cordis gitárfesztiválra engedték át. Augusztus végére, a Vásárhelyi Forgatag idejére azonban újra üzembe helyezik a nagytermet, ősz folyamán pedig az orgona hangolása is befejeződik, tudtuk meg. A munkálatok jelenleg a Tükörtermet érintik még, de a Kultúrpalota turisták által legkeresettebb termét nem zárták el, csak az a falrész van elkerítve, ahol éppen dolgoznak a szakemberek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?