Magyar film nyerhet diák-Oscart

Az amerikai és külföldi filmes egyetemeken készült vizsgafilmeknek meghirdetett ún. diák-Oscar (Student Academy Awards) jelöltjei között ismét szerepel magyar film.

Kovács István budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Ostrom című alkotása a 45. Student Academy Awards nemzetközi rövdifilm kategóriájában indul. A jelöltek listáját hétfőn tették közzé.A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. „Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani” – olvasható a szinopszisban.

Kovács István a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, Enyedi Ildikó osztályában diplomázott az Ostrom című filmmel, amely különdíjat kapott a budapesti Friss Hús fesztiválon, és a jelenleg zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatják. Korábban Betonzaj című kisjátékfilmje és Szürke senkik című háborús tévéfilmje is elismerést váltott ki.

Diák-Oscarra korábban is jelöltek magyar vizsgafilmeket: 2016-ban Kis Hajni Szép alak, 2017-ben pedig Freund Ádám Földiek című filmje volt versenyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?