Sokba kerülhet a TIFF-nek a Kolozsvár főterén szervezett vetítés

Beperelte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Kolozsvár főterén telente felállított jégpálya működtetőjét és a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) szervező egyesületet, mert elmulasztották kifizetni a műemlékvédelmi bélyegilletéket. A hivatal korábban pert nyert az Untold fesztivál ellen hasonló ügyben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal július 27-én perelte be a jégpályát üzemeltető Club Arena KFT-t, és a TIFF szervezőjét, a Román Filmek Népszerűsítéséért Egyesületet (Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc), írja  a Clujust portál. A két alperes Kolozsvár főterén, A-kategóriás műemlékek, azaz a Szent Mihály-templom és a Mátyás-szoborcsoport közelében fejtett ki gazdasági tevékenységet, ezért a 422/2001-es törvény értelmében műemlékvédelmi bélyegilletéket kellett volna fizessen. A közvetlenül a Mátyás-szoborcsoport köré épített korcsolyapálya élénk vitát váltott ki a kolozsváriak körében 2017 őszén.

A műemlékek közelében szervezett, bevételt termelő események ÁFA nélküli jövedelmük két százalékát kötelesek illeték formájában befizetni a kulturális minisztérium alárendeltségében levő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal számlájára, az így befolyó összeget műemlékek restaurálására fordítják. Az illetéket a műemlékeket ábrázoló kiadványok, a műemléképületek látogatásáért szedett belépők és a szerencsejátékból származó jövedelem után is kötelező kifizetni. A hivatal kimutatása szerint  2017-ben 1 203 460 lej folyt be a műemlékvédelmi bélyegilletékből.

A rendezvényszervezők csak akkor mentesülnek az illeték kifizetése alól, ha igazolni tudják, hogy jövedelmük legalább két százalékát műemlékvédelemre fordítják. Ez történik az Electric Castle fesztivál esetében, amely jelenleg az egyetlen romániai finanszírozója a bonchidai Bánffy-kastély felújításának.

„A törvény arról nem rendelkezik, hogy annak a műemléknek a felújítását kellene finanszírozni, amelynek közelében az illető eseményt megszervezik, de az Electric Castle számára teljesen nyilvánvaló volt, hogy a kastély felújítását támogatja, hiszen a szervezők számára elsőrendű fontosságú, hogy a kastély biztonságban legyen” – mondta Hegedűs Csilla műemlékvédelmi szakember, a bonchidai Bánffy-kastély felújítását adminisztráló Transylvania Trust alapítvány elnöke.

Egy szemfüles polgár hívta fel a figyelmet a mulasztásra

„Elvileg a megyei kulturális igazgatóságok feladata az, hogy monitorizálják ezeket a rendezvényeket, és felügyeljék azt, hogy ezeket az összegeket kifizetik” – tette hozzá Hegedüs Csilla. A Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóság ezt nem tette meg, állítja a Clujust cikke.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt a londoni King’s College-t és a Cambridge-i Egyetemet megjárt kolozsvári polgár, Lucian Teodorovici figyelmeztette, aki korábban több, az Untold fesztivállal kapcsolatos rendellenességre is felhívta a hatóságok figyelmét.

Az Untold pert vesztett

2018 májusában a kolozsvári törvényszék 120 000 lejnyi műemlékvédelmi bélyegilleték és 90 000 lej késedelmi díj kifizetésére kötelezte az Untold szervezőit. A döntés a fesztivál 2016-os kiadására vonatkozott. Az Untold fesztivál területének egy része B-kategóriás műemléket, a kolozsvári Sétateret fedi.

Kapcsolódók

Kimaradt?