Újabb magyar animáció került közel az Oscar-nevezéshez

Ausztrália legrangosabb filmes szemléjén, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon és Kanadában, a Calgaryi Nemzetközi Filmfesztiválon is versenybe száll Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című rövidfilmje - közölték az alkotók.

A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces alkotás korábban megnyerte Indiában a 7. Bangalore Rövidfilm-fesztivál és az amerikai California Women's Film Festival legjobb animációs filmet elismerő díját is - olvasható a közleményben.Az érzelmi kiszolgáltatottságról szóló animációt beválogatták a csütörtökön kezdődő Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjába, majd szeptemberben a Calgaryi Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítik Traub Viktória rövidfilmjét. Mindkét szemle Oscar-kvalifikáló fesztivál, így az ott díjat nyerő alkotások jogosulttá válnak arra, hogy benevezzék őket a 2019-es Oscar-díjra. 

A Sellők és Rinocéroszok című filmben a nyolcéves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszát működtető családjáról, amelynek jelenetről jelenetre tárul fel titkokkal teli múltja. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.Az animációs rövidfilm az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt, mint a csehországi Anifilm, a Zágrábi Animafest, a portugál Fest - New Directors/New Films Festival, a bulgáriai In The Palace, a szlovákiai Fest Anca, az olasz La Guarimba Nemzetközi Filmfesztivál, a brazíliai Anima Mundi, a mexikó Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál és a franciaországi Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. 

A közeljövőben Kanadában az Ottawai Animációs Filmfesztiválon, Szentpéterváron a Message To Man International Film Festivalon, Angliában az Encounters Film and Animation Festivalon és Atlantában a Dragon Con rövidfilm-fesztiválon szerepel majd a Sellők és Rinocéroszok, valamint a szeptemberi katowicei Ars Independent versenyprogramjába is beválogatták a filmet.

A Sellők és Rinocéroszok a tervek szerint ősszel lesz látható a magyaroroszági mozikban - olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?