WHO: Európa jelentősen lemaradt az USA-val szemben az oltások beadásában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a koronavírus elleni oltási kampány lassúsága miatt nemrég elmarasztalt Európa igencsak lemaradt az oltások beadásában – világít rá a francia nemzeti hírügynökség (Agence France-Presse - AFP) mérlege.

Az Amerikai Egyesült Államokban lakosságarányosan háromszor többen kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, mint az Európai Unió (EU) 27 tagállamában.

Míg az EU lakosságának 11,7 százaléka van beoltva jelenleg az első dózissal, az USA-ban ez az arány eléri a 30 százalékot. A második adagot az EU-s polgárok mindössze 5 százaléka, a tengerentúliak 15,9 százaléka kapta meg.

Néhány kisebb uniós tagállam jobban boldogul ugyan – Máltán például naponta be tudják oltani a lakosság több mint 1 százalékát –, az Unió négy gazdasági nagyhatalmában – Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban – azonban háromszor lassúbb az oltási ritmus.

Ezekben az országokban a lakosság csaknem 12 százalékát oltották be koronavírus ellen, ami nagyvonalakban megegyezik az uniós átlaggal.

WHO: „elfogadhatatlanul lassú” az európai oltási kampány

Az Egészségügyi Világszervezet, amely csütörtökön élesen bírálta az „elfogadhatatlanul lassú” európai oltási kampányt, az európai térséghez sorolja Izraelt, Nagy-Britanniát, Oroszországot, Törökországot és a közép-ázsiai szovjet utódállamokat is.

A világszerte eddig felhasznált 596 millió dózis vakcinának hozzávetőlegesen az egynegyedét ebben a térségben adták be, noha a bolygó népességének mindössze 12 százalékát teszik ki az ezen a területen élők.

Az oltási adatokat az izraeli statisztika javította fel, az ország ugyanis vezető helyet foglal el az oltási versenyben, miután lakosságának háromötöde már megkapta legalább az első dózist.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Előkelő helyet foglal el az oltási rangsorban a már nem EU-tagország Nagy-Britannia is, ahol a lakosság 45,5 százalékát immunizálták. Ezt Málta követi 32,3 százalékos átoltottsággal, majd Magyarország (21,4 százalék) és Szerbia (21,3 százalék) következik a sorban.

Más európai országokban, főleg a volt keleti blokkhoz tartozó államokban, sokkal lassúbb ütemben haladnak az oltással, Bulgáriában a lakosság 5,4 százaléka, Lettországban 6,1 százalék részesült legalább az első adag vakcinában. Alacsony az átoltottsági arány a nem uniós tagország Ukrajnában (0,6 százalék), a Moldovai Köztársaságban (1 százalék), Montenegróban (3,1 százalék) és Albániában (4,1 százalék) is. 

(Címlapfotó: Rovaccinare/Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?