Von der Leyen a magyar pedofiltörvényről: „Ez egy szégyen”

Határozottan fel fog lépni az Európai Bizottság a múlt héten megszavazott magyar melegellenes törvény ellen, írja a Welt. A hivatalos kötelezettségszegési eljárás is szóba jöhet.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint a jogszabály a szexuális orientációjuk alapján diszkriminálja az embereket, és sérti az Európai Unió alapvető értékeit. „Ez a magyar törvény egy szégyen” – mondta szerda délelőtt brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A Bizottság elnöke szerdán arról beszélt, hogy a jogi aggályaikat egy, a magyar kormánynak címzett levélben fogják kifejteni. Ezt Von der Leyen szerint még az új jogszabályok hatálybalépése előtt meg kell tenni. Ha Magyarország nem tudja eloszlatni az aggályokat, az Európai Bizottság a törvény hatálybalépését követően valószínűleg hivatalos kötelezettségszegési eljárást fog indítani Magyarország ellen, a végén pedig az Európai Bíróságon dönthetnek a magyar melegellenes törvény ügyében – írja a Telex.

Orbán Viktor magyar kormányfő szerdán azt nyilatkozta a dpa-nak a pedofiltörvényről, hogy az állam kötelessége biztosítani a gyermekek testi épségének és mentális egészségének különleges védelmét. “Magyarország ezzel a hozzáállással az európai értékkánon és egy nyitott, toleráns Európai Unió közepén foglal helyet” – jelentette ki a német hírügynökségnek.

Hangsúlyozta, hogy míg a kommunizmus idején Magyarországon üldözték a homoszexuális embereket, ma az állam nemcsak garantálja, hanem aktívan védelmezi is a homoszexuálisok jogait, hiszen az egyéni szabadság a legfőbb érték. Mint mondta, biztosítani kell, hogy mindenki szabadon eldönthesse, hogyan él. „Ez az alapkövetelmény a diktatúra ellen vívott szabadságharcunk öröksége” – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint korábban írtuk, a magyar parlamentben elfogadott és utolsó pillanatokban módosított törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárná a civilek egy részét.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?