Így reagált Szijjártó Péter a müncheni stadion tervezett szivárványszínű kivilágítására

Fotó: Allianz Arena„Rendkívül káros és veszélyes a sport és a politika összekeverése. Történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz, és ha valakik, akkor a németek ezt egészen biztosan jól tudják” – reagált Szijjártó Péter arra, hogy a müncheni polgármester kezdeményezte az UEFA-nál az Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a szerdai német-magyar Eb-meccsre.

„Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóján.

Szerinte a kivilágítás követelésében egyértelműen az a szándék mutatkozik meg, hogy a politikát belekeverjék a sport világába, „hiszen mindenki tudja, miről van szó”.

Markus Söder bajor kormányfő is megszólalt a stadion szivárványszínű kivilágításáról. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke támogatja és „nagyon jó jelnek” tartaná a gesztust. Mint fogalmazott, ez „társadalmunk szabadságának szimbóluma” lenne.

A müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München megmutassa a szolidaritását a magyar LGBTI közösséggel, akik a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanyai” – írja a városháza közleménye.

A Spiegel hétfői cikke szerint technikailag nem lenne probléma, hogy az aréna szivárványszínekben világítson, ám a lap információi szerint az UEFA nem valószínű, hogy belemegy. A stadionok kivilágításáról nem a szervező városok dönthetnek az Eb-n, hanem az UEFA, az Európai Labdarúgó-szövetség pedig általában nem szeret politikai állásfoglalást tenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?