banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Német és amerikai tiltakozás a magyar pedofiltörvény melegellenes módosításai miatt

A magyar törvényhozás súlyosan diszkriminálja az LMBTQI-embereket, közölte kedden a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Az amerikai nagykövetség is aggodalmát fejezte ki a pedofiltörvény melegellenesnek tartott módosításai miatt.

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői kedden megszavazták a különféle módosító indítványokkal az ellenzék szerint melegellenessé változtatott pedofilellenes törvénytervezetet. Az MSZP, DK, LMP, a Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők bojkottálták a szavazást.

A német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth Twitter-bejegyzése szerint az Országgyűlés vonatkozó döntése „újabb súlyos állami diszkrimináció az LMBTQI-emberek ellen (…) ez a törvény ellentétes mindazzal, amit közös európai értékeinknek tekintünk”. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az MTI szerint hozzátette: „Teljes szolidaritás és támogatás az LMBTQI-embereknek Magyarországon.”

Az ügyben megszólalt a budapesti amerikai nagykövetség is. „Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt” – írják közleményükben. Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. Idézik Joe Biden amerikai elnököt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Fidesz frakcióvezetője május végén nyújtotta be a régóta ígért, akkor még csak pedofília ellen szóló javaslatait, júniusban több új javaslattal egészítették ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot kormánypárti politikusok.

A kedden megszavazott törvény megtiltja például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon.

Az RTL Klub Magyarország szintén tiltakozott a törvény módosításai miatt. A csatorna szerint a melegellenes intézkedések súlyosan sértik a szólásszabadságot és kirekesztik a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából. Közleményükben azt is írták, hogy a kedden elfogadott törvény értelmében számos klasszikust csak este, 18 éven felülieknek lehetne leadni: így például a Bridget Jones naplóját, a Billy Eliotot, a Philadelphiát vagy akár a Harry Potter bizonyos részeit, de ugyanígy tiltólistára kerülne a Modern család, a Jóbarátok, valamint a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja is.

A Fidesz szerint a törvény a gyermekeket védi

A pedofilellenes törvénycsomag gyermekvédelmi fejezete a gyermekeket védi a koruknak nem megfelelő tartalmaktól - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden a Magyar Nemzetnek. "Egy gyermek szexuális nevelése, terelgetése kizárólag a szülő dolga és joga, nem szabad engedni a lobbiszervezetek befolyásolásának" - szögezte le Selmeczi Gabriella.

A lap online felületén megjelent írás szerint a kormánypárti politikus ezt azzal kapcsolatban mondta, "a napokban Soros-szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás a továbbiakban nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére".

A frakcióvezető-helyettes aggasztónak nevezte, hogy a gyermekek sok olyan tartalomhoz hozzáférnek, ami nem az életkoruknak megfelelő. "Ezt nem engedhetjük, ezeknek a 18 éven felüli témáknak semmi keresnivalójuk nincs a gyerekszobában" - jelentette ki. Selmeczi Gabriella kitért arra is, hogy a törvénymódosításban szó sincs a felnőttekről, az a kiskorúakat védi, ezért gyermekvédelmi törvény.

(Címlapkép: a Kossuth téri tüntetés a törvény módosítása ellen | Fotó: MTI)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?