banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Európában Máltán a legjobb a melegek helyzete, Azerbajdzsánban a legrosszabb

Összességében leginkább stagnált a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek jog- és esélyegyenlősége Európában. A helyzet messze Máltán a legjobb, Azerbajdzsánban pedig a legrosszabb, Románia sem dicsekedhet – derül ki  a nemzetközi melegszervezetek szövetségének európai részlegének (ILGA-Europe) friss közleményéből.

A szervezet idén is közzétette az úgynevezett Szivárvány-indexet, amellyel annak alapján rangsorolták a 49 európai országot, hogy hol a legjobb a melegek jogi helyzete. A skálán 100 a legmagasabb pontszám, amely a teljes jogegyenlőséget, az érintettek emberi jogainak maximális tiszteletben tartását jelenti.

A helyzet jelenleg Máltán (91), Belgiumban (79), Norvégiában (78), illetve Nagy-Britanniában és Finnországban (73) a legjobb. A legrosszabb Azerbajdzsánban (5), Örményországban (7), Törökországban (9) és Oroszországban (11).

Magyarország 47 ponttal a 20. helyen áll, s ezzel megelőzi a térségbeli államok többségét: Szerbiát (30), Csehországot és Szlovákiát (29), Romániát és Ukrajnát (21), valamint Lengyelországot (18) is. Ausztria (56), Horvátország (51) és Szlovénia (48) ugyanakkor valamennyivel jobban teljesít.

A brüsszeli székhelyű ILGA-Europe szerint aggasztó, hogy napjainkban nem tapasztalható Európában olyan ütemű előrehaladás az LMBTI-jogok terén, mint korábban.

A helyzet továbbra is Észak- és Nyugat-Európában a legkedvezőbb, ugyanakkor még az első helyezett Máltán is vannak bizonyos problémák, például a gyűlöletbeszéd. Belgiumban pedig nő a szexuális orientáción alapuló hátrányos megkülönböztetéses esetek száma. Hollandia, amely korábban a melegjogok élharcosának számított, kiesett az első tízből.

A jelentésben kiemelték a többi között a melegellenes pogromokat az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, illetve azt, hogy Törökországban számos LMBTI-jogvédőt bebörtönöztek az utóbbi években, a rendőrség pedig gumilövedékkel oszlatta fel az isztambuli melegfelvonulást.

A szervezet figyelmeztetett: a szélsőjobboldali és illiberális politikusok megerősödése az elnyomás kockázatát hordozza magában egyes uniós tagországokban is. "Az olyan trendek, mint a populizmus és a nacionalizmus, nem pusztán felkapott politikai kifejezések, ezek tartós hatással is lehetnek az LMBTI emberek életére Európában. Túl sok jel mutat arra, hogy a közelmúltban elért győzelmek jelentős része meglehetősen törékeny" - közölte Evelyne Paradis, az ILGA-Europe igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?