Trónra lépésekor még Churchill volt a miniszterelnök – II. Erzsébet királynő különleges élete

Életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó 1926. április 21-én született Londonban. Születésekor még messze állt a koronától: nem apja, a későbbi VI. György, hanem nagybátyja, a későbbi VIII. Eduárd volt ugyanis a trón várományosa – hangzott el az M1 Híradóban.

II. Erzsébet idén júniusban, a platinajubileumán | Fotó: Agerpres/EPAII. Erzsébet 1926-ban, Erzsébet Alexandra Mária néven látta meg a napvilágot Londonban. Szülei nem uralkodónak nevelték. 1936-ban váratlanul lett a brit trón várományosa, miután nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról. A második világháborúban a brit hadseregben szolgált – sofőrként és szerelőként a hadnagyi rangig emelkedett.

Erzsébet 1947-ben kötött házasságot a nála öt évvel idősebb Mountbatten Fülöppel, Görögország és Dánia hercegével, aki akkor a brit tengerészetnél szolgált tiszti rangban. Négy gyermekük közül az első, Károly egy évvel később született.

Apja, VI. György 1952-ben bekövetkezett halálának híre Kenyában érte Erzsébetet, aki egy hírnevében és hatalmában megtépázott birodalmat örökölt. A korona alig néhány év leforgása alatt jelentős tengerentúli gyarmatokat veszített el, az uralkodóház megítélését botrányok árnyékolták be. Az Erzsébet koronázását kísérő ceremónia fénye azonban mindezt elhomályosította. A westminsteri apátságban, 1953. június 2-án tartott ceremónia volt az első koronázási ünnepség, amelyet élőben közvetített a televízió.

A brit monarchia II. Erzsébet több mint hetvenéves uralkodása alatt is sokat változott, de a királynő iránt tanúsított általános tisztelet jottányit sem csökkent az évtizedek alatt. Sőt, a Nemzetközösség 45 országába tett gyakori látogatásainak köszönhetően évről évre nőtt.

Erzsébet trónra lépése idején Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Az azóta eltelt hetven év során a királynő további 14 miniszterelnök-jelöltet bízott meg a kormányalakítással, és 13 amerikai elnököt fogadott a rezidenciáján. Uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom átalakulása, és szilárdult meg a Brit Nemzetközösség.

Idén februárban ünnepelte trónra kerülésének hetvenedik érfordulóját. Ezzel brit uralkodók közül ő ült a leghosszabb ideig a trónon, és ő a legtisztesebb kort megélt uralkodó a világon. II. Erzsébet 15 ország államfője volt: az Egyesült Királyság mellett Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Jamaica, Antigua és Barbuda, a Bahamák, Belize, Grenada, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Saint Kitts, Santa Lucia, Saint Vincent és Tuvalu uralkodója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?