Elhunyt II. Erzsébet királynő

Életének 97. esztendejében elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtök este a Buckingham-palota. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. A híreket és a reakciókat percről percre követtük.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.II. Erzsébet egy 2020-as képen | Fotó: Agerpres/EPA

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
22:39

Trónra lépésekor még Churchill volt a miniszterelnök

II. Erzsébet 1926-ban, Erzsébet Alexandra Mária néven látta meg a napvilágot Londonban. Szülei nem uralkodónak nevelték. 1936-ban váratlanul lett a brit trón várományosa, miután nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról. Apja, VI. György 1952-ben bekövetkezett halálának híre Kenyában érte Erzsébetet, aki egy hírnevében és hatalmában megtépázott birodalmat örökölt. Erzsébet trónra lépése idején Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Az azóta eltelt hetven év során a királynő további 14 miniszterelnök-jelöltet bízott meg a kormányalakítással, és 13 amerikai elnököt fogadott a rezidenciáján. Uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom átalakulása, és szilárdult meg a Brit Nemzetközösség. (hirado.hu)

22:25

Nicolae Ciucă: Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja II. Erzsébet királynőt

Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja II. Erzsébet királynőt - közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtök este a kormány Twitter-oldalán. (Agerpres)

22:23

Macron Franciaország barátjaként méltatta II. Erzsébet volt brit uralkodót

Emmanuel Macron francia államfő „Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének” nevezte a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt, az Egyesült Királyság uralkodóját. „Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét” – írta a Twitteren a francia elnök franciául és angolul, miután egy fotót is posztolt a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról. (MTI)

22:21

Tömegek jelentek meg a Buckingham-palota előtt

A gyászhír után tömegek jelentek meg a Buckingham-palota előtt. Az égen hatalmas szivárvány jelent meg ez idő alatt.
22:15

Novák Katalin: a nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk

A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk - közölte Novák Katalin magyar köztársasági elnök II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére reagálva csütörtök este a Facebook-oldalán. Novák Katalin azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak. „Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – tette hozzá az államfő. (MTI)

21:52

III. Károly néven uralkodik az új brit király

III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia – közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala. III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig. Az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót. (MTI)

21:29

Kelemen Hunor: számon tartottuk, hogy II. Erzsébet felmenője erdélyi volt

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Facebook-oldalán fejtette ki sajnálatát II. Erzsébet brit uralkodó csütörtök esti halála miatt. Kelemen szerint a királynő „a világ egyik legtiszteltebb, sokak által szeretett államfője” volt. Hozzátette: „Mi, erdélyiek azt is számon tartottuk, hogy ükanyja (Rhédey Klaudia Zsuzsanna magyar grófnő – szerk. megj.) révén egy régi erdélyi család leszármazottja volt.”

21:07

Orbán Viktor is reagált a brit uralkodó halálhírére

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált II. Erzsébet brit királynő csütörtök esti halálhírére.

21:00

Uralkodói ház: a királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután.

„A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután” – közölte Twitter-csatornáján az uralkodói ház. Hozzátették: a király (Károly) és hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba.

20:56

Klaus Iohannis részvétét fejezte ki II. Erzsébet királynő halála miatt

Klaus Iohannis román államfő Twitter-üzenetében fejezte ki részvété II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?