Több embert megkéselt egy férfi Svédországban

Legalább nyolc embert megsebesített egy férfi, aki többeket megkéselt a dél-svédországi Vetlanda nevű kis, mintegy 14 ezer lakosú település központjában.

A rendőrségi jelentés szerint az első segélyhívások a támadással kapcsolatban nem sokkal szerdán 15 óra előtt érkeztek, az első járőr 15 óra 10 perckor érkezett a helyszínre. Röviddel ezután a fiatal, húszas éveiben járó gyanúsítottat meglőtték és letartóztatták. Kora este a rendőrség bejelentette, hogy az esetet terrorizmus gyanújával vizsgálja.

„Intenzíven dolgozunk, és rengeteg erőforrásunk lesz a továbbiakban. Nagyon szeretnénk kapcsolatba lépni bárkivel, akinek információja van az esetről. Ez is az egyik oka annak, hogy jelenleg nem tudunk túl sok részletet elárulni” – mondta Malena Grann helyi rendőrfőkapitány a svédországi The Localnak a rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért merült fel a terrorizmus gyanúja, a rendőrség azt mondta: a nyomozás során olyan részletekre bukkantak, amelyek arra késztetik őket, hogy terrorizmusra utaló nyomokat keressenek. Erről további információt nem osztottak meg. A hatóságok szerint semmi nem utal arra, hogy további gyanúsítottak is érintettek lennének az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A város öt területét azonosították a bűncselekmény helyszíneként, melyeket a nyomozás idejére lezártak. Azt egyelőre nem közölték, hogy az elkövető milyen fegyvert használt, s nem mondtak el további részleteket a nyolc sérült állapotáról és arról sem, hogy vannak-e külföldi állampolgárok közöttük. Mind a nyolc érintettet kórházban ápolják.

A rendőrség szerint túl korai még a nyomozás ezen szakaszában megmondani, hogy a támadás áldozatait véletlenszerűen vagy szándékosan jelölte-e ki a férfi. A tájékoztatás szerint a gyanúsított 20 év körüli, smålandi lakos, akit korábbról „kisebb bűncselekmények elkövetése miatt” már ismertek. Sérüléseinek állapotát nem ítélték életveszélyesnek. Rendőrségi megfigyelés alatt kórházban kezelik, a kihallgatás még nem kezdődött el.

Svédországban a titkosszolgálatok magasnak tartják a terrorveszélyt. A skandináv országot az utóbbi években kétszer is terrortámadás érte. 2010 decemberében egy férfi öngyilkos merényletet hajtott végre Stockholm központjában. A támadó meghalt, de a járókelőket szerencsére csak könnyebben sebesítette meg. 2017 áprilisában egy elutasított és radikalizálódott üzbég menedékkérő egy lopott teherautóval hajtott gyalogosok közé a svéd fővárosban. A támadásban öt ember életét vesztette. A tettest 2018 júniusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Stefan Löfven miniszterelnök elítélte a támadást. 

Kapcsolódók

Kimaradt?