banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Terjed a koronavírus delta variánsa: vesztegzár alá helyezik Lisszabont

A koronavírus-járvány miatt hétvégi vesztegzárat hirdettek Lisszabonban és térségében. A helyi lakosok péntek délután három és hétfő reggel hat között nem hagyhatják el a területet a következő hetekben, továbbá a beutazás sem engedélyezett – közölte a portugál kormány.

Az intézkedések körülbelül 2,8 millió embert és 18 önkormányzatot érint. Azt azonban még nem tudni, meddig lesz érvényben a zárlat, de időről időre felülvizsgálják majd. A tízmillió lakosú Portugáliában 1350-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szerdán. Február óta ez volt a legnagyobb emelkedés. A legtöbb új esetet Lisszabonból és környékéről jelentették.

„Tudjuk, hogy az utazási korlátozás nem könnyű, és ez nem az, amit az emberek akarnak, de szükségesnek érezzük bevezetését, hogy megvédjük az ország többi részét” – mondta sajtótájékoztatóján Mariana Silva Vieira kormányszóvivő.

Portugália alig egy hónappal korábban nyitotta meg határait az Európai Unióból és Nagy Britanniából érkező utasok előtt, majd ezt követően a fertőzöttek száma rohamosan emelkedni kezdett. Vieira da Silva szerint a lisszaboni járványügyi mutatók delta variánsa miatt romlottak. Ez a variáns Nagy Britanniában is rohamosan terjed

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hétvégi vesztegzár alól a a külföldi turisták kivételt képeznek, akik továbbra is ki-be járhatnak a térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozik. Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is növekedett. Lisszabon két legnagyobb kórháza, a Pulido Valente és a Santa Maria a múlt héten újabb Covid-osztályt nyitott meg.

Lisszabon város önkormányzata csütörtökön bejelentette, hogy július 1-jétől a hét minden napján reggel 8 és este 10 között nyitva lesznek az oltóközpontok azért, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt. Portugália lakosság 42 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina első adagját, 25 százalékának pedig már mindkét oltást beadták.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?