Szlovákiai választások: legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány, mint legutóbb

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előrehozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve – jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke és felesége, Fodor Szilvia leadja szavazatát az előrehozott szlovákiai parlamenti választáson | Fotó MTI

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség „kormánytényező is lehet”, mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Bartók Csaba elmondta, hogy az első választási részeredményeket várhatóan este tíz óra után, az urnazárásokat követően közli majd az országos választási bizottság.

Rekord részvételre számítanak

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában. Rekordmennyiségű levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetésvégrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a többezer résztvevő számára.

Az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.

A legutóbbi parlamenti választáson – amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott – 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán–orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.

A déli–délkeleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban. A Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.

Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak „gond nélkül” meg kellene szereznie a szavazatok 5 százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nemcsak szélsőséges szlovák körökből drukkolnak, hanem „a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják”.

A szlovák előrehozott parlamenti választáson este tíz órakor zárják az urnákat, az első részeredmények éjfél körül várhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?