Szijjártó Péter szerint Donald Trump újraválasztása esélyt kínál a háború lezárására

Jelenleg semmi nem kínál jobb esélyt az ukrajnai háború lezárására az Európai Parlament (EP) esetleges idei jobboldali fordulatánál és Donald Trump előző amerikai elnök újraválasztásánál – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a magyarországi Pilisen.

Az MTI szerint a városban tartott kampányeseményen először az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy az ország több mint két éve szembesül közvetlenül annak minden súlyos negatív következményével, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban a kárpátaljai közösség tagjai közül.

Kiemelte, hogy nem látszik sok esély a konfliktus rövid időn belüli lezárására, aminek részben az is oka, hogy az európai politikai vezetők nagy többsége „háborús pszichózisban” szenved, a sajátjaként éli meg a háborút, úgy látja, hogy Ukrajna Európát és a demokráciát védelmezi, miközben ez nincs így.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

„Mert az Európai Unióért, a NATO-ért nem kell küzdeniük az ukránoknak, ugyanis sem az Európai Uniót, sem más európai országot, sem a NATO-t senki nem támadta meg” – szögezte le.

Ennek kapcsán pedig arra figyelmeztetett, hogy a nyugati válaszok eszkalációs veszéllyel járnak, például a fegyverszállítások is csak kiterjesztik időben és térben a harcokat, miközben láthatólag egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon.

Hangsúlyozta: a harctéren nincs megoldás, a rendezésre kizárólag diplomáciai úton kerülhet sor, sajnos azonban ma nincs olyan szereplő, aki pártatlan közvetítőként rákényszeríthetné a szemben álló feleket a tárgyalásokra.

Majd úgy vélte, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása változtathatna ezen a helyzeten. „Ha Donald Trump nyerni tud, és ha esetleg itt június 9-én valamilyen mértékű jobboldali fordulatot el tudunk érni az európai parlamenti választásokon, annál jobb esélyt jelenleg semmi nem kínál a háború lezárásához” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?