Rakétatámadással fenyegették meg Romániát Moszkvából - Mit kap Bukarest a Kijevnek ígért Patriotért cserébe?

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) és más illetékes szervek fogják megvitatni annak lehetőségét, hogy Románia átadjon egy Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának, majd „a legmagasabb szinten" hozzák meg a döntést ezzel kapcsolatban - jelentette ki hétfőn Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Közben Konsztantyin Dolgov, Oroszország ENSZ-nél akkreditált állandó képviselőhelyettese rakétatámadással fenyegetette meg Romániát. 

A PNL pártszékházánál nyilatkozó Nicolae Ciucă szerint „nem kell átpolitizálni a témát". Arra a kérdésre, hogy jómaga célszerűnek tartaná-e, hogy Románia Patriot légvédelmi rendszert adományozzon Ukrajnának, a szenátusi elnök azt válaszolta, ilyen témákban a személyes vélemények nem számítanak. „Annyira összetett ez a kérdés, hogy csak nagyon alapos, minden lehetséges tényezőre és következményre kitérő elemzés alapján lehet dönteni" - idézte az Agerpres a PNL-elnököt.

Klaus Iohannis államfő múlt héten a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott washingtoni megbeszélést követően kijelentette, Románia nyitott arra, hogy átadjon egy Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának, de erről a Legfelsőbb Védelmi Tanács illetékes dönteni. „Kérdés, hogy mit kaphatunk ezért cserébe, mert véleményem szerint elfogadhatatlan, hogy légvédelem nélkül maradjon Románia. Szerintem megoldást fogunk találni" - fogalmazott Iohannis. Hozzátette, hogy Romániának jelenleg egy működőképes Patriot légvédelmi rendszere van, és ez az országban marad. A többi Patriot-rendszer is hamarosan működőképes lesz, ezek egyikét adhatná át Bukarest Ukrajnának - részletezte az államfő.

Marcel Ciolacu miniszterelnök egy vasárnapi televíziós műsorban rámutatott, még nem tárgyalt az államfővel annak washingtoni látogatása óta, de Angel Tîlvăr védelmi miniszternek fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia adjon át Ukrajnának egy Patriot légvédelmi rendszert. A kormányfő ugyanakkor megerősítette, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács fog dönteni az ügyben. „Meggyőződésem, hogy Románia szempontjából a legbölcsebb döntést fogjuk meghozni" - tette hozzá Ciolacu. 

Konsztantyin Dolgov szenátor, az orosz Föderációs Tanács tagja, a Oroszország ENSZ-nél akkreditált állandó képviselőhelyettese rakétatámadással fenyegetette meg Romániát és Lengyelországot arra az esetre, ha bármelyikük „önveszélyes lépésre" szánja el magát azzal, hogy Ukrajnának légvédelmi rendszereket biztosít román vagy lengyel területről.

Légvédelmi rendszereket biztosíthatnak román területről Ukrajnának Fotó: a Defense Romania Facebook oldala

Mircea Mîndrescu tábornok szerint a romániai biztonsági garanciák esetleges kiterjesztését mélyrehatóan meg kell vizsgálni. „Románia védelmi képességei mellett a nemzetközi kontextus sem mellékes, mivel mi mások támogatásától függünk egy esetleges nagyléptékű támadás esetén. Románia képes lehet megküzdeni a katonai kihívásokkal, de csak bizonyos szintig" - mondta a Defense Romania portálnak a hadügyi szakértő. 

Ștefan Popescu, a külügyminisztérium korábbi államtitkára a tét sokkal nagyobb, mint első pillantásra látszik. Szerinte Románia megmutathatja, hogy valóban stratégiai partnere az Egyesült Államoknak. "A Washintonnal való kapcsolatunk is a tét, ahogyan az iraki vagy afganisztáni szerepvállalásunk idején is történt” - fogalmazott a portálnak a külügyi szakértő. 

Romániának jelenleg négy Patriot légvédelmi rendszere van, amelyből az egyik már működik, egy másik majdnem működőképes, két továbbinak pedig folyamatban van a működésbe helyezése. A Defense Romania portálnak nyilatkozó tábornok szerint bármilyen megoldás is születik Ukrajna megsegítésére, Románia védelmi lefedettsége ugyanazon a szinten kell maradjon. „A döntéskor a legrosszabb forgatókönyvet is figyelembe kell venni” - tette hozzá Mircea Mîndrescu. 

A szakértők szerint Románia valamilyen "kárpótló csomagot" kaphat, nem kizárt rövid vagy akár közepes hatótávolságú légvédelmi elemek áthelyezése sem. Szóba kerülhet a közepes hatótávolságú norvég-amerikai légvédelmi rendszerekről, a NASAMS-ról, de a német IRIS-T vagy a francia-német SAMP/T rendszerek is elképzelhetők. A portál azt sem zárja ki, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen áthelyez egy THAAD rendszert Romániába, amely kiegészíti a Patriot rendszert. A THAAD-ot először 2022-ben vetették be élesben, amikor megsemmisítették azt a közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, amellyel a huti lázadók lőttek ki egy olajipari létesítményt célba véve az Egyesült Arab Emírségekben. 

A román védelem megerősítésére a szövetsgesek több F-16-os vadászgépet, Rafale-t vagy Eurofightert is szállíthatnak Románia, melyeket be lehet építeni a légvédelmi rendszerbe, és megerősíthetik a Légi Rendőrség feladatainak ellátásához szükséges képességeket. "A THAAD - amely képes az interkontinentális ballisztikus rakéták elfogására - és azok a repülőgépek, amelyek képesek drónokat és cirkálórakétákat elfogni, pótólnák a Patriot által nyújtott integrált képességeket" - mondta Mircea Mîndrescu. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?