FRISSÍTVE – Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének

FRISSÍTVE: Roberta Metsolát, az Európai Néppárt jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén. FRISSÍTÉS: Vincze Loránt EP-képviselő szerint az új elnök érti az európai őshonos közösségek problémáit.

Roberta Metsola, az EP új elnöke | Fotó: Agerpres/EPAA máltai európai parlamenti képviselőt abszolút többséggel, 458 szavazattal, a szavazás első fordulójában választották meg. A Zöldek jelöltje Alice Kuhnke 101, az Európai Baloldal aspiránsa Sira Rego 57 szavazatott kapott. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció kandidátusa Kosma Złotowski kedden reggel visszalépett a jelöltségtől. A testület 751 képviselőjéből 616-an adtak le érvényes szavazatot.

Metsola kedd reggel a többi jelölthöz hasonlóan röviden ismertette elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy szeretné folytatni a testület előző elnöke, a múlt héten elhunyt David Sassoli „hídépítő” munkáját, valamint alapozna „az európai politika óriásainak, a kereszténydemokrata Helmut Kohl és a szocialista Francois Mitterand életművére”.

„Arra törekszem, hogy Európában újra felfedezzük Kohl és Mitterrand örökségét, hagyjuk magunk mögött a múltba temetkezést, és tekintsünk a jövő felé” – fogalmazott.

Megválasztása utáni nyilatkozatában a többi között arról beszélt, hogy nőként és a testület elnökeként azért akar harcolni, hogy az egyenlőségért folytatott küzdelem ne csak látszat legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EP soha nem fogja elfogadni azokat, „akik aláássák a demokráciát, a jogállamiságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, célpontnak tekintik a nőket és marginalizálják az LMBT-közösséget”.

A máltai politikus hozzátette: elnökként arra is törekszik, hogy fellépjen az Európa-ellenes narratíva és a félretájékoztatás ellen, amelyek nagy teret nyertek a koronavírus-járvány idején.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 43 éves Metsola a legfiatalabb elnök az uniós törvényhozás történetében. Ő a harmadik nő, aki ezt a tisztséget betölti. Az első a francia Simone Veil volt 1979–1982, a második a szintén francia Nicole Fontaine 1999–2002 között. Roberta Metsolát az EPP liberális szárnyához sorolják, a baloldal egyetlen politikai kifogása vele szemben, hogy ellenzi az abortuszt.

David Sassoli, a testület előző elnöke, a múlt héten hunyt el súlyos betegség következtében. Halála véletlenül egybeesett a testület eleve tervezett tisztújításával. Az Európai Parlament minden választott tisztségét – azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat – két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható.

Vincze Loránt: az új elnök megértette az európai őshonos közösségek problémáit

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán reagált a máltai politikus megválasztására. „(…) Két évtizede az első női elnöke a háznak, rátermett politikus, aki nem hátrányként élte meg, hogy a legkisebb tagállamból származik, hanem előnyére fordította. Kiváló ismerője nagyon sok témának, rátermett szónok, kitűnően egyensúlyoz a különböző politikai érdekek között, miközben következetes marad az elveihez” – írta.

Az erdélyi képviselő szerint Roberta Metsola olyan politikus, aki nagyon hamar megértette az európai őshonos közösségek problémáit, „egyetért velünk abban, hogy az EU szintjén is intézkedéseket kell hozni a kisebbségi nyelvek és kultúrák támogatására és dolgozott is azért, hogy tavaly az Európai Parlament háromnegyedes többséggel fogadta el a Minority SafePack támogatásáról szóló határozatot”.

„Európa nem akar egyformává tenni, nem lehet egy kaptafára húzni bennünket, meg kell becsülni a köztünk lévő különbségeket és a sokféleségünket” – ez volt tavaly szeptemberben az akkor még alelnök Roberta Metsola üzenete az RMDSZ kongresszusa számára, emlékezett vissza Vincze Loránt, remélve, hogy hamarosan Erdélyben üdvözölhetjük az Európai Parlament új elnökét.

Kapcsolódók

Kimaradt?