FRISSÍTVE – Óriási földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, több mint 4300-an meghaltak

FRISSÍTVE: Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban – a legfrissebb információk szerint az áldozatok száma már 4300-nál jár. Román és magyar mentőcsapatok is a helyszínre indulnak, és Oroszország is segítséget ajánlott. A hajnali földrengésektől függetlenül a hétfő déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. A katasztrófának több mint tízezer sérültje van.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. A hatóságok szerint a földmozgást 145 utórengés követte.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint :a városban két toronyház is összedőlt.

FRISSÍTÉS 9: Már 2600 felett a halálos áldozatok száma

Törökországban és Szíriában a halálos áldozatok száma legalább 2600-ra emelkedett, míg a legfrissebb adatok szerint több mint 12 100-an megsebesültek – írja a Reuters.

Törökországban a halálos áldozatok száma 1651-re emelkedett – közölte Fahrettin Koca egészségügyi miniszter –, míg további 11 119 sérültet regisztráltak.

Szíriában a halálos áldozatok száma 968-ra emelkedett. A SANA állami hírügynökség 538 halálos áldozatról számolt be a kormány ellenőrzése alatt álló területeken, a Fehérsisakosok pedig 430 halálos áldozatról az ellenzék ellenőrzése alatt álló területeken.

FRISSÍTÉS 8: Románia 60 fős mentőcsapattal és négy keresőkutyával segít a mentésben

Hatvan személyből és négy kutyából álló kereső- és mentőegységet küld Románia a földrengés sújtotta Törökországba – nyilatkozta hétfő délután a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

Raed Arafat rámutatott, Románia az európai polgári védelmi mechanizmus keretében ajánlotta fel a segítségét a török hatóságoknak, és Hollandia után a második ország volt, amelynek a támogatását elfogadták. A román egység jelenleg 60 főből áll, 52-en a katasztrófavédelmi főfelügyelőség keresésre és mentésre kiképzett alakulatának a tagjai, akiket a bukaresti rohammentő-szolgálat két orvosa és két asszisztense kísér el. Hozzájuk csatlakozott a segítőkutyák klubjának két önkéntese két kutyával, amelyek már vettek részt hasonló küldetésekben, illetve a katasztrófavédelmi főfelügyelőség is küld két keresőkutyát. Bővebben itt. 

FRISSÍTÉS 7: A magyarországi Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatot küld a földrengés sújtotta térségbe

A szeretetszolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett indul útnak a Liszt Ferenc-repülőtérről, miután a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek.

A csapat már összeállította mintegy kéttonnás felszerelését és felvette a kapcsolatot azokkal a török kollégákkal, akikkel már korábban együtt dolgoztak a magyar mentőszervezet szakemberei - jelezték.

Szabó Márk, a kiutazó csapat egyik tagja az MTI-nek telefonon elmondta: 19, főként kutató-mentő és egészségügyi szakemberrel, valamint hét mentőkutyával indulnak útnak. A magyar csapat mentőmissziójáról bővebben itt olvashat.

FRISSÍTÉS 6: Meghaladta a 2200-at a halálos áldozatok száma

A hétfő kora délutáni becslések szerint a földrengések következtében a két országban több mint 2200 ember halt meg (Törökországban mintegy 1500, Szíriában pedig több mint 700), és közel 10 000-en sérültek meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

FRISSÍTÉS - Erdogan: legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem központjában tartott sajtótájékoztatóján.

A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik – mondta, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma.

A hajnali földrengésektől függetlenül a déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. Az AFAD helyi idő szerint 13 óra 24 perckor 7,6-os erősségű földmozgást észlelt a déli Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében.

Mindazonáltal az utórengések következtében további épületek omlanak össze. A török hírtelevíziók élő adásában dőltek romba lakóházak például Adana és Malatya tartományban is. A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Mehmet Muharrem Kasapoglu török ifjúsági és sportminiszter a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy az országban minden mérkőzést határozatlan időre elhalasztanak.

Fotó: Agerpres/EPA

Épületek dőltek össze | Fotó: Agerpres/EPA

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a rengés hét tartományt is érintett, a katasztrófának pedig legkevesebb 78 halottja van. Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban 23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Nőtt a halottak száma

Legkevesebb 284 halottja és 2323 sérültje van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek tíz tartományt érintenek – közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján. Oktay arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.

Túlélőket keresnek a romok alatt | Fotó: Agerpres/EPA

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

„Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót” – mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. „Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. „Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral” – írta Erdogan a közösségi oldalon.

„Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van” – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Szíriában is épületek dőltek össze

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 42 emberéletet követelt a katasztrófa és több mint 200-an megsérültek – közölte a Sana állami hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Szíriában a kormány ellenőrzése alatt álló területeken az összesítés szerint a halálos áldozatok száma 99-re emelkedett. A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.Összedőlt épület Aleppóban | Fotó: Agerpres/EPA

„Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk” – mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban.

Román mentőcsapatok indulnak a helyszínre

Bukarestben a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) indítványára hétfőn Klauu Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök részvételével tanácskozást tartott az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU). Úgy döntöttek, hogy eleget tesznek az Európai Katasztrófavédelmi Együttműködési Mechanizmus keretében kepott felkérésnek, és a román hatóságok egy mentőcsapatot küldenek a katasztrófa sújtotta térségbe.

Mint a kormány sajtóközlemyénében olvasható, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), a rohammentő-szolgálat (SMURD) egy-egy különítménye és a légierő egy gépe készen áll az indulásra.

Klaus Iohannis részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. Iohannis azt írta hétfőn a Twitterre: osztozik a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés áldozatai hozzátartozóinak fájdalmában. „Románia nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak, és mielőbbi felépülést kívánok a sérülteknek. Románia együttérez a tragédia érintettjeivel” – olvasható az államfő üzenetében.

Putyin is segítséget ajánlott fel Erdogannak és Aszadnak

Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint telefonon részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a természeti csapás áldozatai miatt, és kifejezte Oroszország készségét a segítségnyújtásra. Hasonló tartalmú eszmecserét folytatott az orosz vezető Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

Fotó: Agerpres/EPAAz orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy kész két, mentőalakulatokat szállító Il-76-os repülőgépet Törökországba indítani a Gaziantep tartományban történt földrengés következményeinek elhárítására. A tárcavezető, Alekszandr Kurenkov utasítására a minisztérium Centroszpasz légimozgékonyságú egységének száz szakemberét helyezték készenlétbe.

Orosz mentőalakulatok vettek már részt Törökországban földrengés utáni munkálatokban. A katasztrófák eddigi legsúlyosabbja 1999-ben történt.

A Szíriában állomásozó orosz erők parancsnoksága közölte, hogy az ottani orosz katonai létesítményekben a földrengés nem okozott kárt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg