Orbán Viktor: az európai parlamenti választás egy esély a háború megállítására

Minden nap fogy a remény az orosz-ukrán háború megállítására, de az európai parlamenti választáson még kapunk egy esélyt erre - mondta a magyar miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden háború előkészítésének történetében van egy pont, amikor már nem lehet visszafordulni, és ehhez értékelése szerint nagyon közel vagyunk. Úgy vélte: a vasárnapi EP-választáson „kapunk egy esélyt" a háború megállítására, aztán lesz néhány nehéz hónap, amit „túl kellene élnünk" az amerikai választásig. Ha addig nem robban be az orosz-ukrán frontvonalon a háború, akkor még novemberben, ha Donald Trump visszatér, egy jó európai választással a hátunk mögött, csinálhatunk egy össznyugati transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút - mondta a kormányfő az MTI beszámolója szerint.

„Nem szigeteltük el ezt a regionális konfliktust, és most a világ minden részén megjelenik az ukrajnai háború. Minden nap fogy a remény” – hangsúlyozta a kormányfő annak kapcsán, hogy meg lehet-e állítani a háborúba sodródást. Szerinte olyan háborús pszichózis van Európában, amelynek logikus végkifejlete lesz, hogy megérkeznek a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére. Orbán azt mondta, ha valaki visszanéz az elmúlt két évre, akkor könnyen beláthatja, hogy "egyre gyorsuló ütemben megyünk bele a nyílt konfliktusba". Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket - tette hozzá.

A Magyar Nemzet által idézett kormányfő elmondta: figyeli a magyar baloldalt is, akik őrlődnek a háború és a béke álláspontja között, mert a magyar emberek békepártiak, ám akik a baloldalt fizetik, azok háborút akarnak. A baloldal úgy akarja feloldani ezt a konfliktust, mint a migrációnál, hogy azt mondják, nincs és nem is lesz háború. Orbán Viktor rámutatott: ha valaki értékeli, két év alatt honnan hová jutottunk, egyértelművé válik, hogy haladunk a háború felé.

„Próbálják elhallgattatni a békepárti erőket”– közölte Orbán Viktor Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

„Próbálják elhallgattatni a békepárti erőket”– közölte. A miniszterelnök szerint minden nyugati lépésre orosz válaszlépés érkezik, ez hozza magával a háború kiterjedését, és az utolsó pillanatokban vagyunk a visszatérésre lehetőséget már nem adó pont elérése előtt. A miniszterelnök felidézte: a békemenet egy barátságos közeg volt. Arról is beszélt, hogy a baloldali szavazók sem akarják, hogy hazánk háborúba keveredjen, de közben a magyar baloldal vezetői a konfliktus pártján állnak.

„Magyarország azért tud ellenállni a háborús nyomásnak, mert felépítettünk egy védelmi rendszert a brüsszeli és washingtoni erőkifejtéssel szemben” – fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett, hogy a migrációs válság idején építették fel a rendszert, amit a magyar baloldal folyamatosan támad, mivel rá akarták kényszeríteni hazánkat, hogy migránsokat fogadjon be. A behatolási kísérletekkel szemben a legnagyobb erő a stabil kormányzati erő – szögezte le. Jelezte: az Európai Unióból jövő nyomás kivédését kitanulták, még a pénzügyi zsarolás sem vezetett eredményre. Magyarország megtanulta kivédeni azokat a birodalmi törekvéseket, amelyek Brüsszelből jönnek – mutatott rá.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia a NATO ukrajnai katonai missziójából. A magyar katonai egységek felett történő irányítás ezzel ugyanis átkerülne a NATO-parancsnokhoz, innentől pedig már nem tudnánk kívül tartani a magyar csapatokat a háborún. Orbán Viktor szerint világossá kell tenni, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amelyhez csatlakoztunk. Ez védelmi szövetségként definiálja a NATO-t, így senki sem kényszeríthet bennünket rá, hogy a NATO területén kívül katonai akcióban vegyünk részt, és arra sem, hogy pénzt adjunk rá. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a NATO most már évente 45 milliárd dollárnyi összeget követel a tagállamoktól, ezt a magyar kormányfő nem volt hajlandó jóváhagyni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?