banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Orbán: Európa háborúba lépésének előkészítése történik Brüsszelben

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor szükségesnek nevezte az ország önvédelmi képességének megerősítését.

A kormányfő azt mondta, riasztóak a hasonlóságok az első és a második világháború előkészítésével, akkor a politikusok és a média is elég sokat foglalkozott ezzel. „Ami ma Brüsszelben és Washingtonban történik, talán most inkább Brüsszelben, mint Washingtonban, az egyfajta hangulati előkészítése egy esetleges közvetlen katonai konfliktusnak, nyugodtan hívhatjuk úgy: Európa háborúba lépésének előkészítése" - idézte a kormányfőt az MTI. Orbán Viktor ugyanakkor úgy látta, a hadseregek megléte szükséges, az nem háborúhoz vezet, annak hiánya vezet a háborúhoz, mert a háborúk oka leggyakrabban a gyengeség. A miniszterelnök ezért szükségesnek nevezte a hadsereget, a katonát, a felkészülést, az önvédelmi képesség megerősítését.

Orbán azt is elmondta, hogy ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben, munkacsoportok dolgoznak azon, hogyan tudna a NATO részt venni az orosz-ukrán háborúban. A kormányfő Magyarország helyzetéről azt mondta: ott vagyunk ezekben a bizottságokban NATO-tagként, de nem helyeseljük és nem is akarunk sem pénzügyi, sem fegyveres támogatással részt venni a konfliktusban, még NATO-keretek között sem. Úgy fogalmazott: nem tudja, ez a helyzet meddig tartható fenn. „Nem nagyon volt a NATO történetében olyan helyzet, amikor valamelyik tagállam olyan nyíltan és egyértelműen ragaszkodna a NATO alapeszméjéhez, mint most Magyarország, és ezért újra meg kell határozni a helyzetét a katonai szövetségen belül” - fejtette ki. Hozzátette: komoly munka zajlik, hogy tud Magyarország NATO-tagként létezni úgy, hogy közben a katonai szövetség területén kívüli NATO-akcióban nem vesz részt. Ezt kell megoldania a magyar diplomáciának, ami „művészeti kérdés", új leírást, új definíciót kell alkotni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán elmondta: „mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy ez a választás a háborúról és a békéről szól" Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán elmondta: „mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy ez a választás a háborúról és a békéről szól, persze a migrációról és a hagyományos családok védelméről is, de most minden más fontos ügy elé odatolakodik a háború kérdése”. A kormányfő figyelmeztetett: könnyen lehet, hogy az utókor azt fogja mondani, ez volt az az európai választás, ahol eldőlt háború és béke kérdése. Kiemelte: a háború nemcsak szenvedést, hanem profitot is generál a hadiipar és a fegyverkereskedők számára. A kockázati tőkespekulánsok is ott vannak a háborúpártiak között, Soros György is „kitünteti magát" - mondta. Vannak politikusok, akiket meg lehet vásárolni, „itt van például a magyar baloldal, amelyet háborúpárti pénzemberek finanszíroznak” - közölte, hozzátéve: „nem csoda, hogy a magyar baloldal, a baloldali szavazók akaratával ellentétben, háborúpárti.”

Vérlázítónak nevezte a miniszterelnök az Európai Bíróság döntését, miszerint Magyarországnak napi hatmillió forintot kell befizetnie Brüsszelnek, amiért nem hajlandó migránsokat befogadni. „Hogy jön ahhoz bárki, hogy megmondja a magyaroknak, hogy kit kell ide beengedni?" - tette hozzá. „Ez lehetetlen. Abszolút képtelenség" - értékelt a kormányfő, aki szerint miközben Magyarország védi Európát, és több milliárd eurót elköltött már határvédelemre, „Brüsszelből hátba lövik". Erre egyetlen válaszunk lehet: el kell zavarnunk az európai vezetőket, akik ilyen döntéseket hoznak - jelentette ki Orbán Viktor. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?