Orbán Viktor: „Ukrajna olyan messze van az európai uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”

Egyetlen orvosság van a migrációval szemben: nem szabad őket beengedni az országba – jelentette ki Orbán Vikto, Magyarország miniszterelnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kifejtette: nyilvánvaló, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, gyakrabban alkalmaznak egymással és a határőrökkel szemben is erőszakot és egyre durvább eszközökkel próbálnak átjutni a határvédelmi kerítésen, emögött a radikalizálódás mögött pedig valójában terrorszervezetek megbízottai, aktivistái állnak. A miniszterelnök az orosz-ukrán háborúról is beszélt. Elmondta, tudomása szerint Isztambulban már megvolt a megegyezés, amit amerikai utasításra az ukránok nem írtak alá. 

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós interjújában kiemelte: a migrációról szóló titkosszolgálati jelentés „felrajzol egy félelemteli horizontot” és „megerősít bennünket abban, hogy azt kell tennünk, amit eddig tettünk”. Hangsúlyozta: Magyarország volt az első ország, amely kimondta, hogy a migráció és a terrorizmus „kéz a kézben jár”, és ezt a jelentés is megerősíti. Elmondta: nyilvánvaló, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, gyakrabban alkalmaznak egymással és a határőrökkel szemben is erőszakot és egyre durvább eszközökkel próbálnak átjutni a határvédelmi kerítésen, emögött a radikalizálódás mögött pedig valójában terrorszervezetek megbízottai, aktivistái állnak.

Fotók: miniszterelnöki sajtóiroda

A miniszterelnök szerint különbség van a migráció megítélésében azok között, akinek nincs és akiknek van gyereke. Míg az előbbiek személyes ügyként gondolnak a migrációra, azt mérlegelve, hogy ők maguk szeretnének-e olyan országban élni, ahol migránsok is vannak, addig a szülők azon gondolkodnak, hogy milyen országot hagynak a gyerekeikre és az unokáikra. Vannak olyan szülők, akiket nem érdekel, hogy eladósítják a családot, hogy „zűrzavar, kupleráj, rendetlenség” van a családban, „majd a gyerekek boldogulnak, ahogy boldogulnak”, és vannak szülők, akik „valami rendezettséget”, a jó élet esélyét szeretnék a gyerekeikre hagyni, fejtegette. Orbán Viktor kijelentette: ő maga is mindig erre gondol, ezért hajlíthatatlan a migráció ügyében.

Magyarország a magyaroké

Kiemelte: nem az a kérdés, hogy a következő 20–30 évben belebotlik-e migránsokba Budapesten, hanem az, hogy ha egyszer beengedik a migránsokat, akkor „többet nem lehet kitenni” őket. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyerekeink, az unokáink és még azután több nemzedék is az életét olyan világban fogja leélni, „ami nem lesz jó, ami bizonytalan lesz, ami terrorcselekményekkel, bűnözéssel, gázai mini gettókkal lesz tele” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez most lehet megakadályozni. Széles nemzeti egységet szorgalmazott a migráció ügyében, hangsúlyozva, hogy migránsokat nem szabad beengedni az országba.

A magyar kormányfő az unió migránspolitikájáról azt mondta, Magyarország egy dolgot kér: ne erőszakoljanak rá olyan politikát, amely a nyugati tagállamokat tönkretette, „nem akarunk mini Gázákat Budapest kerületeiben, meg terrortámadásokat, meg bandaháborúkat”.

Orbán Viktor azt mondta, hálát kell adnia azért, hogy nem egy olyan országban kell a migrációs szabályokról gondolkodni, ahol ott él a lakosság 10–20 százalékát kitevő migrációs közösség. Magyarországnak helyén volt az esze és a szíve, ezt a hibát nem követte el, és nem is akar ugyanabba a helyzetbe kerülni, mint a nyugati államok, ezért nem akarja, hogy ráerőszakoljanak egy olyan politikát, ami őket tönkretette – érvelt. Hozzátette, Magyarországnak van egy toleranciaajánlata, amit elmond mindig a németeknek, a franciáknak, „a brüsszelitáknak”: Magyarország nem szól bele, hogy ők hogyan csinálják, egy dolgot kér, tolerálják, hogy Magyarország másképp csinálja. „Ez a mi országunk, ez a mi dolgunk” – közölte. Hozzátette, Magyarországnak meg kell védenie a déli határait és meg kell védenie álláspontját Brüsszelben, de a jogszabályait is meg kell vizsgálnia. Idegenrendészeti szigorításra van szükség a növekvő migrációs nyomás miatt – jelentette ki. Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik meg, a szabályokat, hogy hogyan élnek ebben az országban, a magyaroknak kell meghatározniuk – fogalmazott, jelezve, a törvényjavaslatot még idén elfogadja a parlament.

Brüsszel rossz döntései

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Uniót azért hozták létre, hogy béke és jólét legyen Európában, ezzel szemben ma háború van, békétlenség, és a világ nagy gazdasági blokkjai – Kína, Ázsia, az Egyesült Államok – versenyfutásában lemaradunk. Van egy történelmi érvünk arra, hogy miért kell mindenképp változás Brüsszelben – tette hozzá.

Azt mondta, a brüsszeli vezetés olyan konkrét rossz döntéseket hoz, amelynek mindannyian megisszuk a levét, ennek egyik példája a migráció, de ide sorolta Ukrajna európai uniós tagságát vagy az ukrán-orosz háborúhoz való viszonyt is. Az a vezetés, amely Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti, „ők nem a mi embereink”.

A miniszterelnök szerint a brüsszeli vezetés nemcsak nem azt csinálja, amit a magyarok szeretnének, hanem azt sem, amit általában az európai emberek. Az emberek nem akarnak migrációt, háborút, békétlenséget, jól megtervezett zöld átmenetet akarnak és nem olyat, amely tönkreteszi az iparukat – tette hozzá.

Isztambulban már megvolt a megegyezés

Az ukrán helyzetről kifejtette: Isztambulban már megvolt a megegyezés, amit – „ezt mondja a diplomáciai pletyka” – amerikai utasításra az ukránok nem írtak alá. Korábban Európának volt egy irányvonala, már 2015-ben, a krími válság idején, eszerint a konfliktust el kell szigetelni, mert „nem érdekünk, hogy egy nagy összeurópai konfliktus legyen belőle” – emlékeztetett. Az amerikaiak azonban beléptek ebbe a játszmába, és azóta nem az elszigetelés az irányvonal, hanem a kiterjesztés, így globalizálódik a konfliktus. Ez nem érdeke Magyarországnak és Európának sem – fűzte hozzá.

Az orosz-ukrán háború tönkreteszi Európát, „az, amit most csinálunk, fenntarthatatlan”, nem szabad folytatni. Ezért Magyarország nem támogatta a fegyverküldést sem, és most sem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjék Ukrajnába – mondta. Úgy fogalmazott, „humanitárius segítséget szívesen adunk, hiszen mi is emberből vagyunk, van szívünk, keresztény ország vagyunk”, azonban „az, hogy mi tartsuk el az ukrán államot, hogy a mi pénzünkből vett fegyverekkel harcoljanak”, az Magyarországnak nagyon súlyos, a gazdasági csőddel egyenlő következményekkel járna.

Nehéz kérdés az Ukrajnával folytatott, EU-tagságot megcélzó tárgyalások ügye is, amelyeket nem szabad megindítani, mert Ukrajna semmilyen tekintetben nem áll készen arra, hogy a tagság ambíciójával tárgyalni tudjon - jelentette ki. Hozzátette: „Ukrajna olyan messze van az európai uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?