Orbán Viktor: kell még 10 év az erős és gazdag Magyarországhoz

Szezonnyitó előadást tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tihanyban zajló Tranzit fesztiválon. A kormányfő legutóbb 2012-ben jelent meg a jobboldali tábor hagyományos rendezvényén, írja a Világgazdaság.

Tisztázni kell, hogy van - e hazájuk - ezt válaszolta Orbán Viktor arra  a kérdésre, hogy mit üzen a résztvevőknek. Szerinte úgy is gondolkodhatunk, hogy ahova születtünk, bele kerültünk, „flow-ban vagyunk” és meg kell érteni, hogy az micsoda. Minden nemzedéknek ezt tisztáznia kell, valaki ezt patetikusan értelmezi, de lehet ezt humorosan, könnyedén.Orbán Viktor a Tranzit fesztiválon | Fotó: MTI/Fischer Zoltán

„Sok fajta módon lehet magyarnak lenni, magyarnak lenni küldetés, a világ legszebb küldetése” - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy az a lehetőség, hogy magyarrá váljanak a gyermekeink, akkor nem tűnik el, ha fenntartjuk. Szerinte ezt fenn kell tartani, Kosztolányit, Babitsot olvasni kell - szögezte le. Magyarország műveli a Kárpát-medencét 1000 éve, ez kötelesség, ez egy feladat, ez megemeli az életünk súlyát. Hangsúlyozta, minél inkább olyan embernek gondolják, hogy magyarnak lenni jó, kötelesség, akkor sokan leszünk, és tovább is állunk, mint a cövek.

A miniszterelnök szerint azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag legyen, és a világ adja meg nekünk, hogy biztonságban élhessünk. Erre kell, hogy legyen terv- szögezte le a miniszterelnök, aki szerint ma biztosabb, erősebb, mint 12 éve volt, a mértékéről persze lehet vitatkozni. Szerinte ez a terv továbbra is működik, megvan az iparpolitikától a katonapolitikáig terjedő terv, hogy ezt az erős gazdag Magyarországot felépítsék, de kell hozzá még tíz év.

A miniszterelnök szerint abba a nagy tervben, hogy ez az ország erős és gazdag legyen, ebben mindenki részt vesz, „ez jól van összerakva, a gép működik”. Hangsúlyozta, hogy nem szabad engedni annak, hogy leválasszanak minket a keleti piacokról, nekünk konnektivitás kell. A kormányfő szerint ezért választják meg rendre a kormánypártokat a választók is, mert van egy nagy terv.

Kapcsolódók

Kimaradt?