New York Times: a hivatalos adatoknál jóval nagyobb a dróntámadások civil áldozatainak a száma

Az amerikai hadsereg mintegy 1 600 szír, iraki és afgán civil személy meggyilkolását ismeri el.

Az amerikai hadsereg következetesen alábecsülte a közel-keleti és dél-ázsiai konfliktusövezetekben végrehajtott dróntámadások civil áldozatainak számát – közölte szombaton a New York Times. Az amerikai lap birtokába került, polgári áldozatról szóló több mint 1 300 jelentést tartalmazó bizalmas kormányzati iratok eltérő képet festenek ahhoz képest, amit Washington dzsihadisták elleni precíziós csapásokkal folytatott háborúnak mutat be. A dokumentumok tanúsága szerint a légicsapásokat tévedések és civil áldozatok ezrei kísérték.

„Az amerikai légiháborút hiányos felderítés, elhamarkodott és pontatlan rakétacsapások, valamint civilek ezreinek, köztük sok gyerek életének a kioltása jellemezte” – írja a lap. A New York Times szerint „átláthatatlanság és büntetlenség váltotta fel” Barack Obama azon ígéretét, hogy szorosan ellenőrzik és a közvélemény számára is megismerhetővé teszik a bevetések eredményét. „Egyetlen jelentés sem jutott arra a következtetésre, hogy mulasztás történt volna” – kifogásolta a lap, felidézve, hogy Obama volt az első amerikai elnök, aki előnyben részesítette a dróncsapásokat az amerikai katonák életének megóvása érdekében.

Az amerikai hadsereg öt év alatt több mint ötvenezer légicsapást hajtott végre három országban. A védelmi tárca mindemellett elismerte, hogy 2014 óta Szíriában és Irakban 1417 civilt öltek meg tévedésből. Afganisztánban pedig 2018 óta hivatalosan 188 polgári személy életét követelték amerikai bombázások.

A New York Times kutatása arra a megállapításra jutott, hogy a Pentagon által elismert adatok sokkal kedvezőbbek a valóságosnál. Az amerikai erők ugyanis gyakran rosszul ítélték meg a helyzetet. A NYT több konkrét esetet is sorol, például, amikor egy bombatámadás helyszínre siető helyieket az Iszlám Állam harcosainak nézték, vagy amikor készülő támadásként értékelték azt, hogy egyszerű motorosok alakzatban közlekedtek.

A Pentagon-dokumentumok szerint a téves azonosítások mindössze négy százalékát tették ki a civil áldozatokkal járó eseteknek. A lap elemzése viszont arra jutott, hogy a vizsgált esetek 17 százalékában követtek el hibákat, és a polgári halottak és sebesültek harmada ezekre vezethető vissza.

A polgári áldozatokról szóló jelentések kivizsgálásánál a videofelvételek rossz minősége és a megfigyelések rövid időtartama is hozzájárult a téves értékeléshez. A New York Times által vizsgált 1 311 esetből a Pentagon csak 216-ot minősített hitelesnek. A jelentéseket a védelmi tárca gyakran azzal utasította vissza, hogy a videófelvételeken nem lehetett holttesteket látni a romok között, vagy a felvételek túl rövidek ahhoz, hogy következtetéseket lehessen belőlük levonni.

„A világ legjobb technológiáinak alkalmazása mellett is történnek hibák, amelyek hibás információkra, vagy a rendelkezésre álló adatok téves értelmezésére vezethetők vissza” – hangsúlyozta az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokságának egyik szóvivője a lapnak nyilatkozva. Kijelentette: a hadsereg mindent megtesz, hogy elkerülhetők legyenek a károk, és kivizsgál minden hiteles értesülést.

(A nyitókép illusztráció: Israel Aerospace Industries)

Kapcsolódók

Kimaradt?