Lehurrogták Trumpot, amikor felszólította híveit: oltassák be magukat

A volt amerikai elnök hiába próbálta oltásra rávenni az őt ünneplő tömeget, a hívek lelkesedése lelohadt szavaira Alabamában.

Kortesgyűlésein szokatlan hangokkal szembesül szombat éjjel Donald Trump volt amerikai elnök, amikor az alabamai Cullmannban arról beszélt hallgatóságának, hogy azt javasolja, oltassák be magukat a Covid-19 ellen.

Alabamában, ahol a lakosság többsége ellenez mindenféle oltást, és egyéb népegészségügy intézkedéseket - amit előszeretettel lovagol meg Trump pártja, a konzervatívok is -, jelentős mértékben terjed a koronavírus Delta variánsa.

“Teljes mértékben hiszek a szabadságotokban, tényleg. Szabadok vagytok, csak azt kell tennetek, amit akartok. De azt javaslom vegyétek fel az oltást. Én is megtettem, jó, oltassátok be magatokat’ - mondta Trump, mire a szabadság szóra éppen éljenezni kezdő tömeg lelkesedése lelohadt, egy része egyenesen fújolni kezdett a CNN videója alapján.

Trump azzal igyekezett menteni a helyzetet, hogy közölte, “Ok, megvan a szabadságotok. De én is megkaptam a vakcinát. Ha nem működik, ti lesztek az elsők, akik megtudtják, jó?”

A Guardian elmékeztetett, hogy az állam hatóságai előre figyelmeztettek, a volt elnök gyűlése könnyen szuperrejesztő eseménnyé válhat, ahol be nem oltott emberek adják át egymásnak a kórokozót. Az állam korábban közölte, az újabban koronavírus miatt kórházba kerülők 85 százaléka az oltatlanok közül kerül ki, ráadásul egyre több gyermek kapja el a betegséget. Ezen a héten 50 kiskorúnál azonosították a vírust.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?