Letartóztatások is voltak Donald Trump kampányrendezvényén

A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. A rendezvényt Chicagóban tartották volna, de Trump hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést.

A chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel. Donald Trump kampányának felelőse lemondta és elnapolta a rendezvényt, maga Trump pedig az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában pedig elhárított minden felelősséget a történtekért.

Szombat reggelre kiderült, hogy az összecsapásokban két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.

Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns - Marco Rubio, floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - szombaton jelezte, fontolóra veszi Donald Trump elnökjelöltségének támogatását, ha a párt őt jelölné a novemberi választásra. Rubio szombat reggeli sajtókonferenciáján azt mondta: rendkívül elszomorítja az, ami történt, félelmet is kelt, és bár ő tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint bárki lesz is a republikánusok elnökjelöltje, támogatja majd. Ezt azonban - mint fogalmazott - "nap mint nap egyre nehezebb betartani".

Trumpot tette felelőssé a történtekért a harmadik, még mindig versenyben lévő elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz, texasi szenátor is. "Ő az egyetlen az elnökjelöltségért küzdők közül, akinek a rendezvényein elszabadul az erőszak. Nem ez volt az utolsó incidens... nekünk nem így kell politizálnunk" - fogalmazott a texasi szenátor.

Közben Trump szombaton Ohió állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Szombaton délelőtt miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

Kapcsolódók

Kimaradt?