Örök nyugalomra helyezték II. Erzsébet brit királynőt

A néhai királynőt a windsori kastély közelében található, édesapjáról, VI. György királyról elnevezett emlékkápolnában helyezik végső nyugalomra hétfőn.

FRISSÍTÉS1:  8 perc alatt, egy ágyútalpon húzták át II. Erzsébet koporsóját haditengerészek a Westminster Hall-ból a Westminster-apátságba, ahol megközelítőleg egy órás ceremóniát tartanak. Az odavezető menet élén a királyi család tagjai haladt, mögöttük a legfontosabb gyászolókkal.

Romániai idő szerint 17 óra körül mgegérkezett Londonból Windsorba az Erzsébet királynő koporsóját szállító autó és gyászmenet. A windsori kastély híres sétányán haladva ágyúk hangja, dudaszó és harangszó köszöntötte az uralkodót.

A néhai uralkodót a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra, szűk családi körben.

FRISSÍTÉS2: Kezdetét vette a kápolnában a szertartás, amelyet David Conner, windsori esperes vezet. A gyülekezet nagy része korábban nem volt ott a Westminster apátságban, ezt a második szertartást a királyi személyzetre tekintettel tervezték. Sokan a királynő birtokainak korábbi vagy jelenlegi alkalmazottai. A királyi család és neves politikusok is részt vesznek a ceremónián, amelyen levették a koronát, az országalmát és a jogart a királynő koporsójáról. Ezután eltörték az uralkodói pálcáját, amelynek két darabját III. Károly király helyezett a koporsóra. A pálca eltörésével jelképesen is lezárták a királynő 70 éves uralkodását.

FRISSÍTÉS3: A halálának bejelentését követő tíznapos gyászidőszak és gyászszertartás-sorozat utolsó mozzanataként, hétfőn a London nyugati határában fekvő legnagyobb királyi rezidenciára, a csaknem ezeréves windsori kastélyba szállították koporsóját. A kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába. A legszűkebb királyi család késő este még lerója kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.

A ceremónián kétezer meghívott vendég vesz részt.

A II. Erzsébet koporsóját díszítő koszorú a Károly által kért virágokból készült, és az új uralkodó személyes üzenete is szerepel rajta. A virágok a Buckingham-palota, a Clarence House és a Highgrove House, a királynő által szeretett rezidenciák kertjeiből származnak. Az emlékezés jegyében mirtusz is található a koszorúban. A mirtuszt a királynő 1947-es esküvői csokrában lévő mirtuszágból nevelték. Emellett angol tölgy, muskátli, kerti rózsa, őszi hortenzia, varjúháj, dália és ördögszem is került a koszorúba. Ezek az arany, a rózsaszín és a mély bordó árnyalataiban pompáznak. A királynő koporsóján a BBC szerint egy levél látható fiától, Károly királytól. A levélen a következő szöveg áll: „Szeretettel és odaadással, Károly.” 

Jelen van Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát - Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

III. Károly király könnyeit törölgetve kísérte be édesanyja koporsóját a Westminster-apátságba, felesége, Kamilla királyné oldalán. A fotók tanúsága alapján az apátság bejáratánál ott állt Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné, két gyermekük György és Sarolta kezét fogva, valamint ott állt mellettük Harry herceg felesége Meghan Markle is.

Az utcákon várhatón több millió ember sorakozik majd. Egy biztonsági szakember szerint csak a The Malltól az apátság felé vezető Parliament Street két oldalán 1,5-1,5 millió emberre számítanak.

 A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti. Kanada a jórészt volt brit gyarmatokból alakult Nemzetközösség egyik olyan tagállama a 15 közül, amelynek jelenleg is a mindenkori brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

A Hyde Parktól gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

A BBC hétfő reggeli összesítése szerint hajnali 6.30-ig (romániai idő szerint 8.30) több mint 400 ezren vonultak el II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt.

A brit hatóságok vasárnap este felszólították a lakosságot, hogy senki ne induljon el otthonról a ravatal felkeresésére, mert aki még nincs a sor végének közelében, biztos, hogy nem jut be a ravatalozóhelyiségbe.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig volt látogatható. A brit kormány által a YouTube videómegosztó portálon létrehozott valós idejű tájékoztatási csatorna szerint a ravatalhoz vezető sor vasárnap késő este is a Westminster Halltól hozzávetőleg hét kilométerre található kelet-londoni Tower hídig ért, és a sor végén állóknak körülbelül hét órát kell várakozniuk, mire a ravatalozóhelyiségbe érnek. A hétvégén voltak időszakok, amikor meghaladta a 24 órát a várakozási idő.

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében vesznek búcsút a néhai uralkodótól. Több európai monarchia uralkodói is részt vesznek a szertartáson.

Jelen lesz Joe Biden amerikai elnök - aki vasárnap este, felesége kíséretében lerótta tiszteletét az uralkodó ravatala előtt a Westminster Hallban -, és ott lesznek a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Ezeknek az országoknak tizenkét más nemzetközösségi országgal együtt jelenleg is a mindenkori brit uralkodó - II. Erzsébet királynő halála óta utódja, III. Károly király - az alkotmányosan elismert államfője.

II. Erzsébet királynőt a Westminster-apátságban rendezett hétfő délelőtti búcsúszertartás után a brit királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba szállítják, és a windsori kastély közelében található, a néhai uralkodó 1952-ben elhunyt édesapjáról, VI. György királyról elnevezett emlékkápolnában helyezik végső nyugalomra, szűk családi körben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vasárnap este Nagy-Britanniában milliók adóztak egyperces néma főhajtással a királynő emlékének. II. Erzsébet királynőtől hétfőn katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút. A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka. Legutóbb Sir Winston Churchill korábbi brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

Hétfőre, a temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszüneti napot hirdetett. Várhatóan zárva lesznek a kulturális intézmények és a legtöbb üzlet is, bár a kormány ezt nem rendelte el kötelező jelleggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?